Är Apple App Store ett monopol? Utreds av amerikansk domstol

apple app store logo

USA:s högsta domstol utreder just nu om Apple App Store på iOS ska betraktas som ett monopol. Om så är fallet kan Apple tvingas öppna iOS för fler appbutiker – något företaget är allt annat än villiga att göra.

Rättegången som pågår har sina rötter tillbaka till 2011 när de första monopol-anklagelserna började. Då handlade det främst om att Apple ska ta ut överpriser – bland annat gällande den avgift på 30 procent på alla köp som företaget tar.


Tidigare instanser har dömt till Apples fördel och säger att App Store inte är ett monopol. Men om USA:s högsta domstol går på en annan linje förlorar Apple och kan inte överklaga beslutet. Och det kan betyda stora förändringar i både App Store och iOS i framtiden.

Apple har hela tiden menat att App Store agerar ”agent” för utvecklare som vill sälja sina appar till konsumenterna. Motståndarna menar i sin tur att Apple är en distributör som med en särskild ställning kan ta ut överpriser.

Ska höra båda sidorna och deras argument den 26 november

Eftersom iOS är helt låst till App Store finns inga chanser för tredjepart att erbjuda sina appar via andra vägar. Därmed stoppar Apple alla möjligheter till lägre priser och avgifter.

Domstolen ska under måndagen den 26 november höra argument som är för och emot Apples påstådda monopolställning. När det kommer en dom återstår att se, men vi räknar kallt med att Apple tänker göra precis allt för att hindra en förlust.

Inte bara för att behålla kontrollen över sin egen plattform. Domstolen kommer även att avgöra huruvida konsumenter överhuvudtaget kan stämma företag i konkurrenssammanhang som detta.


Om du vill läsa mer om den här historien kan du besöka Reuters.com. Där hittar du en omfattande och utförlig artikel som är mycket läsvärd om det här ämnet intresserar dig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.