Apple Watch Series 8 har en två år gammal processor

apple watch se nya 2022 watch os 9 press
Foto: Apple

När det avslöjades att iPhone 14 och 14 Plus använder samma A15 Bionic som finns i iPhone 13-serien så var det många som blev rejält besvikna. Och inte blir det nu bättre med avslöjandet att Watch Series 8 använder en två år gammal processor – samma som Watch Series 6 från 2020.

Processorn, eller mer specifikt en systemkrets som inkluderar en processordel, heter Apple S8. Kretsen baseras på gamla A13 Bionic som introducerades med iPhone 11-serien, tillverkad med 7nm-teknik.

Varför Apple har valt att använda en så gammal systemkrets är inte klarlagt idag. Men det går så klart att spekulera. En anledning kan vara att Apple inte tycker det är värt att öka prestandan, en annan att det inte finns någon konkurrens och Apple kan fokusera på sina marginaler genom att använda gammal, billig och beprövad teknik.

Mer sannolikt är att Apple väntar på att 3nm-tekniken ska bli tillgänglig hos tillverkaren TSMC (företaget som tillverkar Apple S8-kretsen). Det skulle innebär en kraftig förbättring i energieffektivitet med längre batteritider som följd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.