Apple Watch – driver utvecklingen av smartwatches

apple-watch-handled

Watch kan driva utvecklingen

Apple Watch kan vara den katalysator som marknaden behöver för att intresset för smarta armbandsur ska öka. Där Samsung helt misslyckades med integreringen av första generationens Gear väntas Apple nå betydligt bättre resultat. Cupertino-företaget har enligt uppgift beställt mellan fem och sex miljoner exemplar av Watch för att täcka upp det kommande kvartalets försäljning.

Att Watch kommer att sälja bra är nog många övertygade om förutom Apple. Inte för att hårdvaran eller mjukvaran är överlägsen den som används i konkurrenternas smartwatches. Inte heller tack vare mer och bättre reklam mot tänkbara kunder.

My expectations are very high on [Apple Watch]. I’m using it every day and love it and can’t live without it. – Tim Cook, Apples VD

Istället är det integrationen med Apples andra produkter som kommer att vara den stora drivkraften. Företaget har lyckats bäst av alla teknikföretag med att locka användarna till att köpa in sig i det egna ekosystemet och hålla (läs: låsa fast) kvar dem där.

Samsung försökte – och misslyckades

Samsung försökte med första generationens Gear-produkter som bara fungerade med koreanska tillverkarens egna telefoner. Resultatet blev ett totalt fiasko där företaget tvingades skicka med Galaxy Gear helt gratis om man köpte en Galaxy Note 3, vilket händelsevis var den första modellen som faktiskt kunde användas med Galaxy Gear.

Ett annat misstag från Samsungs sida var att släppa Galaxy Gear innan Android 4.3 fått ordentlig spridning på marknaden, en version som krävdes för stödet av Bluetooth LE. För att inte tala om dåligt med appar, mjukvara som var dåligt optimerad och en batteritid som var allt annat än bra. Galaxy Gear var Samsungs första försök till att konkurrera med omåttligt populära Pebble och man misslyckades brutalt.

Apple har haft god tid på sig att analysera marknadens respons på konkurrenternas misslyckanden och framgångar. Företaget är välkänt för sina designval och strävan efter perfektion, frågan är bara om Watch reflekterar den historia som Apple byggt upp under åren. I april får vi se exakt vad armbandsuret klarar men redan idag vet vi att batteritiden ska vara riktigt dålig (man får ladda enheten minst en gång om dagen) och utvecklingen har varit problematisk.

We got our hands on the smaller model first, and it feels very solid and surprisingly light. The sapphire screen curves down to run flush with the rest of the pebble-shaped body, and the screen itself was crisp and viewable — though it did seem to be a little more reflective than I expected.

The wrist strap on the model I was using felt great; I don’t know if it’s the particular variant that Jony Ive referred to as ”supple,” but it certainly felt like that. – Dieter Bohn, The Verge

Enorma ambitioner

Projektet med Watch ska enligt interna källor från Apple ha börjat med enorma ambitioner där hälsa stod i fokus med mängder av sensorer i frontlinjen. Under tiden som utvecklingen pågått ska ingenjörerna ha tvingats minska på funktionerna gång på gång. Idag finns puls och aktivitetsmätning att erbjuda, igår fanns mätning av blodsockernivå, blodtryck och stress – för att nämna några av de saker som saknas.

Det blev helt enkelt omöjligt att få rätt på de sensorer som krävdes för allt Apple ville packa in i Watch och tillstånden som krävdes för allt varit överväldigande. Trots nära samtal med amerikanska FDA (U S Food and Drug Administration) lyckades man aldrig komma till beslut kring alla funktioner och sensorer, vilket tvingade bort dem från den färdiga produkten.

Något ironiskt är det att en så trivial sak som torr hud och kroppsbehåring lyckades besegra ett så avancerat och tekniskt kompetent företag som Apple.

Integration

Apple Watch kommer med all sannolikhet att sälja riktigt bra tack vare den stora användarbas som Cupertino-företaget har byggt upp genom åren, trots att första generationens Watch ser ut att bli betydligt mer begränsad än man kunde hoppats på.

Den goda försäljningen kommer att öka intresset för smarta tillbehör samtidigt som Google optimerar Android Wear för den kommande generationens smartwatches med den mobila plattformen. Lägg till nya Pebble-modellen som tillverkaren bekräftat är under utveckling och 2015/2016 kan bli ett riktigt spännande år för kategorin.

När undertecknad köpte sin Pebble var det en teknisk revolution som placerades på handleden. Behovet av att ta fram mobiltelefonen minskade till nära noll och med det ökade batteritiden rejält. En hel arbetsdag gav en marginell sänkning från full laddning till 75 procent för min Samsung Galaxy S4 (med slitet batteri som använts i två år. Färre avbrott i vardagen för att kolla mobiltelefonen, snabbare svar till frun med fördefinierade meddelanden och batteritid på närmare fem dagar. Pebble är ett grymt köp om ni frågar mig.

Apple Watch kanske är begränsad i sin första variant men produkten kommer leda utvecklingen av kommande generationers smartwatches. Frågan är nu bara hur den kommer att se ut och vilken genomslagskraft Watch får på marknaden.

Vad tror ni?

Bildkälla för toppbilden: The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.