Apple: Uppdatera iOS manuellt om du vill ha nya versioner snabbare

Apple iPhone 12

När Apple släpper nya versioner av iOS så är det alltsom oftast en god idé att snabbt installera uppdateringen. Det är vanligt att uppdateringarna innehåller tätningar för sårbarheter och buggfixar som gör livet lite bättre med din iPhone.

Om du vill ha uppdateringarna på din iPhone direkt när de släpps så gäller det att söka efter dem manuellt och inte förlita sig på att mobiltelefonen ska göra det automatiskt. Du kan nämligen få vänta i dagar eller veckor helt i onödan.


Det säger ingen mindre än Craig Federighi som är mjukvaruansvarig på Apple. Åtminstone enligt en Reddit-användare som säger sig ha fått råd från Craig via en mejlkonversation.

Läs mer: Så flyttar du markören i adressfältet i Safari på din iPhone (iOS)

Därför är uppdateringar till iOS långsamma (medvetet)

Användaren skickade ett mejl till Apple med en fråga om hur iOS-uppdateringar faktiskt fungerar. Anledningen till frågan är att användaren sett hur andra upplevt att deras iPhones varit riktigt långsamma på att hitta och installera uppdateringar när de släpps.

Craig svarade kort att det är en medveten funktion i iOS att inte hämta uppdateringar direkt när de släpps. Istället arbetar Apple med försiktig utrullning av nya versioner där det kan ta en till fyra veckor innan alla iPhones har fått uppdateringen.

Och det finns flera anledningar till varför det är positivt:

  1. Det minska påfrestningen på Apples servrar. Istället för att miljontals iPhones globalt försöker uppdatera samtidigt så är det en jämnare påverkan som gör att servrarna inte riskerar att gå ner i onödan.
  2. Mindre risk för användarna. Med en stadig utrullning kan Apple övervaka trafiken och identifiera problem den första tiden. Det gör att uppdateringar kan återkallas snabbare och färre påverkas om kritiska problem upptäcks.

Det är vanligt att åtminstone större uppdateringar för med sig buggar som ställer till det för användarna. Oavsett om det är din dator, mobiltelefon, surfplatta eller smartklocka som uppdateras. Exempelvis gjorde watchOS 8.5 att senaste Watch Series 7 inte längre kan snabbladdas med tredjepartsladdare.

Vårt råd är att du vänta återminstone en vecka med att installera en uppdatering, oavsett vilken pryl det är. Under förutsättningen att det inte är kritiska sårbarheter som tätas. Håll ett öga på Apples forum, kolla de större tekniksajterna och Reddit så får du snabbt en indikation på hur säkert det är att installera en uppdatering. Inga rapporter om problem? Då är det bara att installera!

Läs mer: Batteriproblem med iPhones som kör iOS 15.4

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.