Apple TV 4K klarar 4K och HDR – så snabbt internet behöver du

Apple TV 4th Gen mediaspelare

Apple TV får stöd för 4K och HDR i nästa generations modell. Med det ökar kraven på användarnas internetuppkoppling och den senaste läckan kring iOS 11 berättar exakt hur snabbt internet du måste ha.


Den som vill strömma de senaste filmerna och serierna i 4K och HDR måste ha en internetuppkoppling på 15 Mbps eller snabbare. En bra bit under de 25 Mbps som Netflix kräver vilket ökar tillgängligheten på marknaden.

Men det får oss också att undra om Apple antingen tänker erbjuda filmer i sämre bildkvalitet än vad Netflix kan, med tanke på det klart lägre hastighetskravet. Eller om Apple använder bättre komprimering som möjliggör hög bildkvalitet med lägre hastigheter.

I skrivande stund återstår det att se, men det finns ytterligare några detaljer om nya Apple TV som är i det närmaste bekräftade. Som stöd för både HDR10 och Dolby Vision. Den senare en mer avancerad HDR-standard som främst används av LG i deras tv-apparater.

Nya Apple TV ska även ha stöd för så kallad ”chroma subsampling” som komprimerar bildmaterialet på ett sätt som minskar färginformationen för att öka ljusstyrkan i bilden. Här stöds 4:2:0, 4:2:2 samt 4:4:4 för både HDR10 och YCbCr.


Biofilmer till Apple TV 4K när de går i biosalongerna

Det har sen tidigare ryktats att Apple tänker erbjuda filmer som går på bio nästan samtidigt till Apple TV. Ett drag som tillsammans med en hygglig prislapp samt stöd för 4K och HDR kan bli ett riktigt genidrag från Cupertino-företagets sida. Om de stora filmbolagen går med på det hela vill säga. Det är inte oväntat att även biosalongerna gnisslar tänder inför nyheten då det riskerar att slå hårt mot dessa.

En välkommen anledning till 4K-stödet i nya Apple TV är att de senare iPhone-telefonerna trots allt är kapabla att spela in video i just Ultra HD. Att med Apple TV 4K kunna spela upp i full upplösning på en tv-apparat vore riktigt trevligt. Om vi ska tro de senaste uppgifterna om iPhone X, eller iPhone 8 som den även kan kallas, klarar telefonen videoinspelning i 4K med 60 fps.

Apple TV 4 med 32GB lagringsutrymme kostade kring 1 700 kronor vid lansering. Det vore logiskt att Apple pressar upp priset med nya modellen, men vad summan blir är oklart i skrivande stund. Vår gissning är att priset stannar runt 2 000 till 2 300 kronor. Vad tror du?