Apple tjänar miljarder på Pokémon Go

pokemon go logo

Nintendo väntas dra in miljonbelopp i vinst tack vare Pokémon Go men om den japanska speljätten är glada så lär Apple le från öra till öra. Den amerikanska mobiltillverkaren ska nämligen dra in miljarder på spelet.


Det är Needham-analytikern Laura Martin som gått ut med att Pokémon Go kan ge Apple cirka tre miljarder dollar i vinst under de kommande två åren. En förtjänst helt utan att behöva lyfta ett finger och långt över vad Nintendo tjänar på spelet.

Apple har sett en värdeminskning den senaste tiden och aktien minskade med cirka 24,5 procent bara under det senaste året. En minskande trend kring försäljningen av iPhone-telefoner är en anledningarna till värdeminskningen, såväl som investerarnas underskattning av potentialen i appar och tjänster.

Användarna spenderar allt mer pengar på App Store

Åtminstone om vi ska tro Credit Suisse-analytikern Kulbinder Garcha som tror just detta. Intäkterna från försäljning av tjänster har ökat från 3,2 miljarder i 2010 till 14,5 miljarder dollar idag. Samtidigt spenderar användarna allt mer pengar i App Store och ingame-köp.

Även om Pokémon Go väntas lyfta Apple inför nästa kvartalsrapport så återstår att se hur väl det går. Försäljningen av iPhone-telefoner har minskat och Apple väntas presenterat ett betydligt sämre resultat än vad investerarna vill se.


Alla är dock inte negativa om framtiden. Analytikern William Power säger att man ska se mer positivt på Apples konkurrensmöjligheter och det starka pengaflöde som håller företaget på en ekonomisk höjd. Om man ska köpa Apple-aktier just nu är dock något han avråder.