Apple tänker inte använda 5G-kretsar från Intel

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apple ska enligt en rapport inte tänker använda 5G-kretsar från Intel i sina kommande iPhone-modeller. Något som enligt uppgiftslämnare ska ha gjort att Intel lagt ner utvecklingen av radiokretsarna.

  • Kan använda egna radiokretsar för 5G istället – alternativt från MediaTek eller Qualcomm
  • Apple väntas avvakta med 5G-stödet till 2020 års iPhone-modeller
  • Intel tänker fortsätta utveckla sina 5G-produkter ändå
  • 3 000 appar till Android & iOS läcker data

 

Efter att rapporten började få spridning har Intel gått ut med att företaget står fast vi sin tidsplan för utveckling och lansering av 5G-produkter. Det betyder sannolikt att vi får se den ”Sunny Peak”-krets med kombinerad 5G, WiFi och Bluetooth som företaget bekräftats arbeta på.

Det kan också betyda att Apple kommer att använda egna radiokretsar för 5G-anslutning i sina kommande mobiltelefoner. Det har pratats om stöd för 5G-nätet redan med 2019 års modeller, men sannolikt blir det först under 2020 som de första iPhone-telefonerna får 5G-stöd.

Apple är generellt långsamma med att implementera stöd för nya tekniker i sina produkter. 5G-nätet kommer att ha begränsad tillgänglighet under 2019 och först 2020 väntas det ta fart på den internationella marknaden. Så det är inte konstigt om Apple väljer att avvakta med stöd.

I skrivande stund är det oklart varför Apple faktiskt väljer bort Sunny Peak för sina telefoner. Interna dokument pekar på en mängd faktorer som kan ha spelat roll i Apples beslut. Bland annat utmaningar med nya WiGig-standarden som ska ha medfört oförutsedda komplikationer.

Det finns inga indikationer på att det Cupertino-baserade företaget utvecklar egna kretsar. Potentiellt kan Apple fundera på att välja alternativ från MediaTek eller Qualcomm istället.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.