Apple stäms i Frankrike för bristande HTML5-stöd i WebKit

Apple Logo

Franska företaget Nexendi är väldigt missnöjd med Apple. Närmare bestämt Apples ovilja att implementera de senaste HTML5-standarderna i sin webbläsare Safari och WebKit, grunden som webbläsaren bygger på.


Faktum är att Nexendi är så förbannade att de drar Apple till domstol genom att stämma det Cupertino-baserade företaget. Tanken med stämningen är att den ska tvinga Apple att antingen uppdatera WebKit eller göra det möjligt för utvecklare att använda andra renderingsmotorer.

Nexendi menar också att Apple bryter mot fransk lag som ska skydda företag mot jättar som Apple. Hur långt företaget kommer i sina påståenden återstår att se men den 4 februari 2017 hålls huvudförhandlingen i målet. Om den kan få Apple att skynda på utvecklingen för både sina egna användare och tredjepartsutvecklarnas, ja då hoppas vi på en bra utgång.

Och det behövs. Ett enkelt test visar att Safari för iOS ligger långt efter konkurrenterna Chrome, Opera, Edge och Firefox i fråga om stöd för HTML5-standarden. Detsamma gäller för webbläsarna till macOS / OS X. Faktum är att det har varit lika illa sen iOS 8 — så Apple har mycket att ta igen. För både sig själv, användarna och utvecklarna.

Givetvis måste vi också ha i åtanke att Nexendi inte bara stämmer Apple för att de är snälla och rara. Företaget tjänar på att vinna och Apple lär kämpa emot med allt vad de kan. “Det är svårare i Frankrike än i USA att få en dom som går emot lagens mening”, säger Jean-Paul Smets, grundare av Nexendi. Hoppet om att kunna vinna är alltså starkt.


Vad tycker ni? Behövs den här stämningen?

Läs mer på Appleinsider.com för mer information.