Apple släpper ny iPad Pro i april – snabbare prestanda & mini-LED

M1-klassad processor, mini-LED och Thunderbolt

apple-ipad-pro-2018

En ny rapport indikerar att Apple kan släppa en ny iPad Pro-modell i april. Den nya modellen ska släppas i storlekarna 11 respektive 12.9 tum och ha en Apple M1-klassad processor med mycket högre prestanda än dagens modeller.

Det är webbsajten Bloomberg som rapporterar om den kommande iPad Pro-modellen. Enligt deras artikel är design och skärmstorlek identisk med befintliga iPad Pro 2018 och 2020. Det som skiljer är skärmtypen och vad som sitter på insidan.

Lästips: Logitech Folio Touch släppt till iPad Pro 11 – tangentbord med pekplatta

Den första stora nyheten ska vara en ny, förbättrad processor som är mycket kraftfullare än den A12X/Z-processor som sitter i befintliga iPad Pro-modellerna. Den ska vara så snabb att den matchar M1-processorn i Macbook Air, Pro och Mac Mini. Om det stämmer är det verkligen ett stort lyft för iPad Pro-serien.

En annan förbättring ska vara mini-LED till skärmen i åtminstone den större 12.9-tumsvarianten. Den förbättringar ska göra att skärmen blir ljusstarkare, energieffektivare och ha förbättrat kontrastförhållande.

Slutligen har de nya modellerna potentiellt en Thunderbolt-port, precis som Apples senare Mac-datorer.

Nya iPad Pro 2021 kan kosta flera tusenlappar mer än föregångarna

Det öppnar för snabbare dataöverföring och förbättrat stöd med externa skärmar och andra tillbehör. Med 2018 och 2020 års iPad Pro används USB-C vilket visserligen fungerar, men det är inte lika kraftfullt som Thunderbolt. Enligt Bloomberg ska det inte behövs en ny laddare trots övergången.

Om nyheterna i Bloombergs artikel stämmer så blir det ett extremt lyft för iPad Pro-serien, men frågan är i så fall vad prislappen blir. Den större 12.9-tumsvarianten av iPad Pro 2020 hade ett instegspris på 12 500 kronor vid lanseringen och om Apple gör stora förbättringar kan den siffran stiga kraftigt.

Var går din smärtgräns prismässigt för att köpa en surfplatta och kan du tänka dig en prisökning för alla nyheter i nya iPad Pro? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.