Apple släpper iPhone 5se i april- 4-tumsskärm & A8-processor

Apple Iphone 5s

Många är det som hoppas på att Apple ska släppa en iPhone som har mindre skärm än dagens modeller. Kanske är det också har planerat för lansering inom kort då allt pekar på att iPhone 5se blir telefonen alla väntat på.


Det är inte på något vis en flaggskeppsmodell då de riktigt stora nyheterna inte är att vänta innan hösten 2016 men det är ändå en lovande modell som lyfts fram ur skuggorna. iPhone 5se påstås få en 4-tumsskärm och Apple A8 som processor, ackompanjerad av M8-processorn som hanterar sensorer och rörelsedata.

Andra funktioner som finns att tillgå ska vara Bluetooth 4.2, 4G/LTE samt WiFi 802.11ac. Även NFC har inkluderats men bara för att telefonens ska vara kompatibel med Apple Pay. Cupertino-företaget har varit mycket envisa med att inte öppna upp NFC för något annat och det beslutet ser ut att stå sig även denna gång.

En nämnvärd detalj som inte kommer till iPhone 5se är stödet för 3D Touch. Den tekniken som används och som finns i iPhone 6s samt iPhone 6s Plus är noterbart exkluderat och kanske är det inte så konstigt med tanke på att det här blir en ”budgetmodell”. Däremot kommer Live Photos vilket en del säkert uppskattar.

Färgerna som gäller är silver, grå, guld och rosa guld. Lansering är att vänta under april månad till ett pris som motsvarar det för iPhone 5s, vilket i dag motsvarar cirka 4 000 kronor för 16 GB- och 4 500 kronor för 32 GB-varianten. Tyvärr är dock rapporterade cirkapriset 450 dollar vilket blir cirka 4 825 kronor inklusive moms – för 16 GB!


Relaterat: SÅ TAR DU BÄTTRE PORTRÄTT MED EN IPHONE – 8 SMARTA TIPS

iPhone 7 ryktas komma utan hörlursingång

Samtidigt fortsätter ryktena om kommande iPhone 7 att cirkulera på internet. Det kanske mest diskuterade just nu är att nya modellen troligtvis inte har en hörlursingång, vilket betyder att Apple istället vill ansluta hörlurar via 1) lightningporten, 2) bluetooth eller 3) en adapter för lightning till 3,5mm-port.

Anledningen till att lightningporten blir enda fysiska anslutningsporten är för att den kan leverera digitalt ljud vilket ger bättre ljudkvalitet i hörlurar som stöder det samt att telefonen kan göras tunnare. Och det är precis vad man också tror att Apple tänker göra med iPhone 7 – skala ner ytterligare på profilen.

Trådlös laddning är en annan ska som väntas komma till nya iPhone 7. Anledningen är att man idag laddar telefonen via lightningporten och försvinner den möjligheten när man lyssnar på musik är trådlös laddning en lösning. Även snabbladdning kan vara en lösning som är på gång, något som är hett efterlängtat.

Till det kommer givetvis en uppgraderad processor ur Apples egna A-serie. De senaste åren har Apple fördubblat prestandan från processor till processor och med A9X som presenterades med iPad Pro tidigare under 2015 påstod man att den kunde jämföras (och slå) desktopklassade processorer. Om vi får se en avskalad variant av A9X i iPhone 7 eller om det blir något helt nytt återstår att se.