Apple rasar i värde – tvingas sänka priserna på iPhone-serien

apple-iphones-2018-xr-xs-max

Apple kan tvingas sänka priserna på sina iPhone-modeller. Det avslöjar Wall Street Journal, som även skriver att det i skrivande stund bara gäller den japanska marknaden.


  • Gäller bara modellerna iPhone XR, XS och XS Max
  • Vinsten per Apple-aktie låg på 2,91 dollar vid senaste delårsrapporten
  • Såldes ”bara” 46,89 miljoner iPhones senaste kvartalet – analytikerna räknade med 47,5 miljoner
  • Apple minskar produktionen av iPhone XR och iPhone XS

Här bör förtydligas att det inte handlar om priser när man köper telefonerna löst över disk, utan subventioneringar hos mobiloperatörer. Och det gäller bara de senaste modellerna iPhone XR, XS och XS Max.

Apple har föga förvånande valt att inte kommentera uppgifterna som Wall Street Journal publicerat. Men att Apples aktie rasat i värde talar ett tydligt språk – företaget är i en kris och de måste göra något för att inte hamna i fritt fall.

För tre veckor sedan låg aktivevärdet på 222 dollar per aktie, vilket omräknat blir cirka 2 000 kronor exklusive moms. Efter det första raset dök värdet till 176 dollar, eller 1 600 kronor. Det är en minskning med runt 20 procent.

apple-iphone-8-iphone-8-plus
iPhone 8 ligger för nära iPhone XR i pris och funktionalitet, vilket minskar försäljningen av den senare.

Apple tappade 100 miljarder i värde på några timmar

Totalt försvann ett börsvärde på 100 miljarder dollar på några timmar. Värdet är idag så lågt att vi måste tillbaka till 2008 för att hamna på samma nivå, och det lär få många investerare att dra öronen åt sig.


Analytikern Dan Ives vid investmentbanken Wedbush Securities säger till CNBC att det här är den mest negativa uppfattningen som setts från investerare kring Apple sedan 2014-15.

Så vad startade raset kring Apples aktie? Den första indikationen på att försäljningen inte går starkt framåt var delårsrapporten. Där meddelade Apple att iPhone-försäljningen visserligen nådde väntade nivåer, men att framtiden såg svag ut.

Samtidigt meddelades att antalet sålda iPhone-exemplar inte längre ska rapporteras. En övertygande indikation på att Apple har några svaga kvartal att vänta. Slutligen har flera underleverantörer varnat för ”betydande minskningar i beställningen från en storkund”.

samsung-galaxy-s9-plus-all-colors
Samsung fortsätter att hålla avstånd till Apple. Galaxy S10 väntas bli en riktig monstertelefon och en storsäljare precis som föregångarna.

Kommer iPhone att rasa i pris i Sverige?

Det finns inga planer på att sänka priserna utanför den japanska marknaden. Det är indikationerna som gäller just idag. Om Apple fortsätter att tappa kanske företaget måste dra ner på priserna även på andra marknader, men i skrivande stund finns inga uppgifter åt det hållet.

Enligt den senaste delårsrapporten som Apple presenterade 1 november 2018 hamnade vinsten per aktie över förväntningarna. Den låg på 2,91 dollar jämfört med 2,78 dollar som analytikerna räknat på. De totala intäkterna för kvartalet landade på 62,9 miljarder dollar, även det över analytikernas förväntningar. Och de låg på 61,57 miljarder dollar.

Totalt såldes 46,89 miljoner mobiltelefoner, vilket inte nådde förväntningarna på 47,5 miljoner exemplar. Och många väntar ännu sämre siffror framöver.

Frågan är nu hur Apple kommer att agera för att minska den negativa trenden, och hur marknaden svarar på det. Vad tror du?