Apple Pay kan få stöd för betalning med QR-koder

apple ios 14 presentation illustration

Det finns en dold funktion i Apple Pay till iOS 14. En funktion som inte aktiverats än, men som i framtiden gör det möjligt att ta betalt och betala andra via så kallade QR-koder.

Apple arbetar på funktionen i skrivande stund och det är oklart när stöd för QR-koder kommer till Apple Pay. Webbsajten 9to5mac först hittade tydliga referenser i koden till iOS 14 säger att stödet sannolikt kommer med senare versioner av operativsystemet.

Anledningen är att Apple inte presenterade funktionen under WWDC 2020. Det indikerar att QR-koder inte kommer att vara redo till iOS 14-lanseringen under hösten 2020.


tekniksmart qr kod 2020

Vad är en QR-kod?

QR-koder är tvådimensionella bilder som likt streckkoder har inbäddad information som kan läsas av mobilappar. En stor aktör som använder QR-koder idag är BankID.

Läs allt om QR-koder här.

QR-koden öppnar tekniksmart.se i din webbläsare när du scannar den med kameran.


Fördelen med att använda QR-koder till Apple Pay är att det förenkla betalningar rejält med tjänsten.

Utan att veta den exakta funktionaliteten så kan man tänka sig att att QR-koderna möjliggör följande scenarion:

  1. Du får en pappersräkning hem med posten. Istället för att mata in alla betalningsuppgifter i din bankapp så riktar du kameran mot QR-koden på räkningen och betalar via Apple Pay med ett klick.
  2. Du köper dagens lunch på din favoritrestaurang. Istället för att ta fram plånboken så riktar du mobiltelefonen mot QR-koden vid kassan och betalar med ett klick via Apple Pay.

Bara för att lyfta fram två tänkbara scenarion, men det kommer så klart finnas många fler möjligheter i framtiden.

QR-stödet i Apple Pay finns med i det publika API:et enligt 9to5mac, vilket gör att tredjepartsappar bör kunna använda funktionaliteten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.