Apple: Nya Macbook Pro (2018) kan ha problem med T2-kretsen

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Apple har fått ett nytt problem att lösa med nya Macbook Pro. Enligt uppgifter från bland annat utvecklaren Steve Troughton-Smith kan T2-kretsen i Macbook Pro krascha datorn med så kallade ”kernel panics”.

T2-kretsen lanserades av Apple med iMac Pro under 2017. Den används bland annat för att säkra startprocessen, kryptera data och ger stöd för röstkommandot ”Hej Siri”. Bara för att nämna några saker T2-kretsen kan göra.

Och nu kanske Apple kan lägga till kernel panics till den listan. Enligt webbsajten MacRumors har flertalet användare rapporterat systemkrascher där bridgeOS nämns. Det är den integrerade mjukvaran i Macbook Pro som bland annat styr T2-kretsen.

Apple bekräftar kontakt med berörda användare

Apple har bekräftat att de varit i kontakt med ett litet antal användare som berörs av problemet, och att företaget har relevanta ingenjörer som arbetar på en lösning.

I skrivande stund har tekniker försökt hitta åtminstone temporära lösningar till problemet. Bland annat har rekommendationer varit att stänga av Filevault och avaktivera Power Nap. Dock har inget visat sig vara en permanent fix.

Kernel panics är inget nytt för Mac-användare. Åtminstone inte för de som har en iMac Pro från 2017. Där har systemkrascher rapporterats på de officiella Apple-forumen sen produktserien släpptes.

Även i de fallen nämns bridge OS, så något konstigt är det med antingen T2-kretsen eller den integrerade mjukvaran. Apple har i vanlig ordning minimalt att säga om saken tills de har en faktisk lösning.

Om du har en Macbook Pro av senaste modell rekommenderas du att installera den speciella uppdatering som Apple släppt. Den förbättrar stabiliteten och tillförlitligheten för alla Macbook Pro med Touch Bar (20180.

Du hittar installationsfilen här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.