Apple Music kan få högupplöst musik under 2016

Apple Music Logo 950px

Planerar Apple att introducera högupplöst ljud till musiktjänsten Music? Enligt uppgifter till webbsajten Mac Otakara är det just vad Apple kan tänkas göra under 2016 och anonyma källor menar att vi kan få se 24-bitars ljudfiler i maximalt 96 kHZ vilket bara det är ett stort lyft jämfört med idag.


Uppgifterna kommer bara kort efter ryktena om att Apple tänker ta bort den traditionella hörlurskontakten på sina kommande Iphone-telefoner och ersätta den med endast lightningporten. Det skulle gå hand i hand med uppgiften om högupplöst musik då en digital anslutning kan erbjuda så mycket mer än den analoga.

Apple Music skulle få en klar fördel på kvalitetsområdet jämfört med konkurrenterna Spotify och Google Play Music. Omtalade Tidal har redan bra ljudkvalitet med sina filer som är okomprimerade men tjänsten är döende och trots en hög bitrate så är de fortfarande bara 16-bitars i 44.1 kHZ. Priset är dessutom jämförelsevis högt.

Kan bli en stor succé

Kan Apple bara övertyga världen om att 3,5-millimeterskontakten är onödig och få med sig tillverkarna så kan Music bli en enorm succé i framtiden. Åtminstone om Apple inte ökar priset för en prenumeration på Music.

Frågan är bara om det finns ett behov av högupplöst musik då de allra flesta hörlurarna inte når upp till den prisklass som krävs för att klara den högre upplösningen. Det går inte att höra någon skillnad på 16/44.1 och 24/96 eller 256 kbps och 1 411 kbps om man har hörlurar som kostar en hundring. Det går bara inte.


För att dra nytta av det som är bättre krävs ordentligt hörlurar som klarar ett större omfång. Räkna med att lägga ut närmare 3 000 kronor eller mer för ett par bra hörlurar och gärna mycket mer än så med en bra omvandlare från digital till analog mellan telefon och hörlurar.

Är du beredd att betala extra för högupplöst ljud?