Apple lagrar 8 exabyte (!) med data hos Google

Kostar Apple 300+ miljoner dollar varje år

Apple Logo

Apple använder Googles molntjänster för att lagra filer från iCloud. Och med mer än åtta exabyte på konkurrentens servrar så har kostnaderna för Apples lagring ökat rejält – med 50 procent från år till år.

  • Google kallar Apple för ”bigfoot” på grund av mängden lagrad data
  • Näst störst efter Apple är ByteDance med 500 petabyte lagrad data
  • Sannolikt att Apple inte kan skapa en egen serverpark – än

Läs mer: Varning: Batteriet i Apple AirTag kan vara åtkomlig för barn

Åtta exabyte = 300 miljoner dollar i kostnad

I takt med att Apple flyttar allt större del av sina tjänster till molnet så ökar kraven på leverantörerna som arbetar med företaget.

En av de största är Google som med sin molnlagringstjänst huserar mer än åtta exabyte data åt Apple.

Mängden data gör Apple till Googles absolut största kund med en årlig kostnad på ungefär 300 miljoner dollar. Den näst största kunden är ByteDance som är moderbolaget till TikTok med ”bara” 500 petabyte data (eller cirka 16x mindre än Apple).

Apple pratar hela tiden om säkerhet och integritet, och man kan undra hur det går ihop med att företaget lagrar kunders data hos en tredjepartsleverantör.

Men det är inte konstigare än att Google aldrig kan se vilka filer som lagras på deras servrar. Bara Apples egen personal har de nödvändiga krypteringsnycklarna för användardata, så det är i princip ingen skillnad mot att Apple skulle ha lagrat allt på egna servrar.

Varför Apple inte skapar sin egen infrastruktur och serverpark för att eliminera Google ur bilden?

Läs mer: Hotbrev från Apples advokater skickas till känd teknikläckare

Apple hänger sannolikt inte med i utvecklingen

Det är oklart varför Apple väljer att betala Google istället för att göra något själv, men webbsajten The Information har en teori. Och det är att Apple inte har kapaciteten att skala en egen serverpark i takt med att deras behov ökar, och därför måste de gå till Google som erbjuder vad de behöver.

Det betyder inte att Apple nödvändigtvis måste husera sina filer hos Google för evig framtid. Med kassaflödet som Apple har och rätt tekniskt kunnande så har de alla möjligheter att påbörja (om de inte redan har gjort det) en infrastruktur för att bygga upp en egen servermiljö till sina filer.

Vilket vore logiskt om Apple faktiskt är så integritetsmedvetna och säkerhetsfokuserade som de påstår sig vara. Eller vad tycker du? Är det ett problem att Google lagrar filer åt Apple eller inte?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.