Apple köper företaget bakom SnappyCam


apple-ios7-iphone

SnappyCam ägs nu av Apple

Apple har bekräftat att enmansföretaget SnappyLabs har köpts upp och den officiella informationen kommer från nya nyhetssidan Re/code. Som vanligt rör det sig om ett standardmeddelande där man bekräftar att ett företag har köpts upp och att detta inte kommer att diskuteras vidare på något vis.

SnappyLabs ligger bakom populära IOS-appen SnappyCam som möjliggör fotografering med 20 bilder per sekund i full upplösning. Ingen annan applikation har lyckats med samma sak och kanske är det därför som Apple blev intresserade. I den inbyggda kamerappen som finns i IOS 7 går det att ta flera bilder efter varandra i snabb takt, men inte ens i närheten av vad SnappyCam klarar.
Förbättrad JPEG-komprimering
Vad som gör appen så smart är den omskrivna hanteringen av den JPEG-komprimering som sker innan varje bild lagras på telefonen. Att Apple är intresserade av just denna teknik är nog en riktig högoddsare.  Kameratekniken i Iphone 5 och Iphone 5S är riktigt bra, tillräckligt för att slåss i det absoluta toppskiktet tillsammans med Samsung Galaxy S4 och Nokia Lumia 1020.
Att hårdvaran förbättras i kamerorna som används till smartphones är välkommet, men stora förbättringar kan även göras i mjukvaran som använder denna. JPEG är formatet som bilderna sparas i och det är ett format som har överlevt förvånansvärt länge. Det finns nyare och kraftfullare alternativ som ger bättre resultat – men som också används så lite idag att ett byte till ett nytt format är i det närmaste omöjligt.
JPEG vs JPEG 2000
Apple skulle kunna implementera stöd för bättre JPEG-teknik med hjälp av exempelvis JPEG 2000, ett format som erbjuder effektivare komprimering med en lägre förstöringsgrad, och därefter sprida stödet från IOS till Mac OS X. Att resten av tillverkaren inte är intresserade skulle dock skapa ett stort hinder för vidare spridning utanför Mac-världen tyvärr.
Vad är då fördelarna med JPEG 2000 jämfört med traditionella JPEG-formatet? Förutom den överlägsna komprimeringen så finns även komplett stöd för genomskinlighet (som PNG), möjligheten att välja mellan förstörbar och icke-förstörbar komprimering samt mycket mer. Fast mer troligt är nog att Apple skapar sitt eget format för att kunna gå sin egen väg och slippa licenser och annat otyg som annars kan bli ett problem.
Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.