8 tips för Thunderbird som mejlklienten den bättre

Mozilla Thunderbird Logo 2019

Thunderbird är en välkänd epostklient som visserligen inte har större officiellt underhåll från Mozilla idag, men som istället hålls vid liv av en fortsatt stark skara utvecklare och användare. Det finns mängder av tillägg som utökar funktionaliteten och många av de inbakade funktionerna är riktigt tilltalande – trots att många alternativa klienter är moderna och mer tilltalande gränssnitt.

För de som vill testa Thunderbird finns flera små guldklimpar att ta del av som kanske inte är helt tydliga att de finns – exempelvis RSS-funktionalitet och möjligheten att fördröja skickade meddelanden. Här är en lista på några av de funktioner osm Thunderbird erbjuder men som inte är helt tydliga vid en första anblick. Håll till godo!

Möjligheten till tillägg

Det finns mängder av tillägg som gör Thunderbird betydligt bättre än vad programmet är i sitt standardutförande. Oavsett om man vill ha kryptering eller andra avancerade funktioner så kan tillägg hjälp med det. Tusentals alternativ väntar på att testas – så glöm inte att se vilka som passar just dig.

Använd Thunderbird som RSS-läsare

Efter att otroligt populära Reader lades ned då Google ville fokusera på andra saker så har användarna letat efter andra RSS-läsare. Thunderbird är kanske inte förstahandsvalet då exempelvis Feedly och Oldreader är toppenval direkt i webbläsaren, men det finns RSS-funktionalitet som kan vara värd att titta på.

Rättstavning direkt i programmet

Det är viktigare än man kan tro att texten i skickade epostmeddelanden är ordentligt rättstavade. Få saker pekar på bristande professionalitet som felstavningar och med rättstavning i Thunderbird minskar risken för fel. Glöm inte att ladda ned svenskt språkstöd om du inte uteslutande skriver på andra språk.

Obegränsat lagringsutrymme

Jag rekommenderar absolut inte att man använder POP för att hämta epostmeddelanden, men om det är enda vägen så får man i princip obegränsat med utrymme på den egna datorn. IMAP är vägen att gå idag och har du inte redan gått över till det så bör du omedelbart ordna med din eposttjänst så att POP inaktiveras. På så vis minskar du risken för förlorade meddelanden om din dator skulle krascha – med IMAP sparas allt hos din epostleverantör.

Chatfunktion direkt i Thunderbird

Med ett enkelt tillägg får du chatfunktionalitet direkt i programmet. Facebook, Google, IRC, Twitter och XMPP är några av de tjänster som stöds, så är du mycket aktiv som chattare på någon av dessa så kan detta tillägg vara värt sin tid. Thunderbird Conversations är namnet att hålla i minnet, kolla gärna upp det på den officiella sidan för tillägg direkt i Thunderbird.

Fördröj meddelanden som skickas

Det här är en fenomenal funktion som borde vara standard hos alla epostleverantörer – oavsett! Att kunna skicka ett epostmeddelande och bara sekunden efter notera något som absolut borde ha justerats innan, ja det är något som kan sätta skräck i vem som helst. Med ett enkelt tillägg får man möjligheten att stoppa utskicket och göra den justeringen.

Skicka stora filer

Med hjälp av funktionen som aktiverar stöd för tjänster som Filelink så kan man skicka riktigt stora filer via e-post. Tillägget ansluts till filtjänster som Box och Dropbox, laddar upp filerna som ska skickas, ordnar en länk och bifogar den i meddelanden som ska skickas. Ställ in berörda konton och kör igång.

Ställ in ett huvudlösenord

Det går att säkra Thunderbird med ett huvudlösenord som gör att obehöriga inte kommer åt din epost. Det betyder att alla dina synkroniserade epostkonton med tillhörande uppgifter och meddelanden hålls från nyfikna ögon. Tänk bara på att inte vara inloggad på exempelvis Outlook eller Gmail i webbläsaren – då försvinner ju hela poängen med ett huvudlösenord i epostklienten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.