Apple kan släppa en smartare Siri nästa år (2024)

Apple Logo
Bild: Jimmy Jin, Unsplash

Det har varit förvånansvärt tyst om AI från Apple den senaste tiden. Där andra bolag fullkomligt kastar sig över allt som har med artificiell intelligens och maskininlärning att göra så har Apple valt att möta trenden på ett helt annat sätt – med nästan total tystnad.

Det betyder så klart inte att AI-trenden har sprungit förbi under näsan på Cupertino-företaget. Vi vet att Apple har spenderat miljarder på AI varje år och din iPhone använder smarta AI-funktioner utan att du tänker på det. Men när kommer nästa stora grej från Apple där artificiell intelligens på allvar blir huvudpunkten?

Apple blev tagna på sängen när AI trendade

Svaret på den frågan hänger fortfarande i skuggorna, men Apple-kännaren och analytikern Mark Gurman kanske har en aning om vad som är på gång. Han säger nämligen Apple blev helt tagna på sängen (som många andra) när AI blev en trend och att företaget sedan dess investerat stort i ny och avancerad teknik.

Gurman säger att Apple lägger ungefär en miljard dollar årligen på AI och att tunga namn som John Giannandrea och Craig Federighi har ledande roller för att få alla pusselbitar på plats. Pusselbitar som ser ut att landa i en helt ny och förbättrad version av den digitala assistenten Siri.

Apple Siri iPhone
Omid Armin, Unsplash

Siri är idag en begränsad och enkel assistent som inte har fått några betydande förbättringar den senaste tiden.

Med ett nytag kring generativ AI så väntas nya Siri bli en kraftfull uppgradering som ska göra assistenten mer kapabel att svara på avancerade frågor och även bli bättre på att skriva färdigt meningar med ett knapptryck.

Lanseringen kan skjutas på framtiden

Även om Mark Gurman säger att nya Siri kan släppas 2024 så kvarstår många frågor som måste lösas.

Det finns exempelvis en växande oro kring hur artificiell intelligens används obehindrat idag och Apple kan behöva mer tid för att säkerställa en korrekt användning av Siri i sina iPhones, iPads och Mac-datorer.

Och det är inte bara Siri som berörs. Apple väntas implementera nya tekniker i exempelvis Music, Pages, Keynote och Xcode. Varje ny implementation kräver rigoröst testande.

Via Mashable

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.