Apple har släppt macOS 10.13.2 – här är alla nyheterna du måste känna till

macos-high-sierra

Apple har släppt macOS 10.13.2 vilket är den andra uppdateringen sen High Sierra släpptes. Nyheterna som följer med uppdateringen är få till antalet och ingen större nyheter för vanliga användare.

  • Tre förbättringar för vanliga användare
  • Fyra förbättringar för enterprise-användare
  • Inga kritiska sårbarhetsfixar är inkluderade med macOS 10.13.2

Den kanske mest nämnvärda nyheten är att macOS 10.13.2 ger bättre stöd för tredjeparts ljudenheter som ansluts via USB. Det gäller inte alla modeller på marknaden utan ett litet antal som krånglat när de anslutits till Mac-datorer.

Nästa förbättring gäller ospecificerade optimeringar gällande navigering med VoiceOver när man öppnar ett PDF-dokument i förhandsvisningen i macOS. Slutligen har vi förbättrad kompatibilitet med Braille-skärmar med Mail-appen.

Givetvis har Apple också inkluderat en hel mängd stabilitets- och sårbarhetsfixar av de mindre slagen om Apple inte vill specificera närmare. Uppdateringen är tillgänglig via App Store och kan installeras på sedvanligt vis därigenom. Den nya mjukvaran väger in på hela 1.6GB vilket får sägas vara tämligen rejält för några små kodändringar.

Nyheter för enterprise-användare

Om vi ser bortom de vanliga användarna och fokuserar mer på enterprise blir det genast mer intressant. Eller nej, egentligen inte faktiskt. Men Apple har inte glömt företagsanvändarna med macOS 10.13.2.

Den som har inloggningsuppgifter sparade i en keychain för att komma åt SharePoint-webbsajter med NTLM-autentisering kommer att märka en prestandaförbättring med macOS 13.2.

Apple har fixat ett problem som hindrade Mac App Store och andra processer som anropas av Launch Daemons från att fungera korrekt i nätverk som använder proxy-information från en PAC-fil.

Förbättrad kompatibilitet med hemmappar för SMB när dollartecken används i namnen till mapparna.

Slutligen har Apple gjort så att ändrade lösenord till Active Directory som gjordes utanför Users & Groups-inställningarna även fungerar med FileVault. Tidigare kunde bara det gamla lösenordet användas för att låsa upp volymen).

apple-mac-root-issue-no-pwd

Om du har uppdaterat macOS med en kritisk root-fix

Den 29 november släppte Apple en mindre men extremt viktig uppdatering till macOS med en lösning på det omtalade root-problemet som bland annat 9to5mac nämner här.

Om du har installerat snabbfixen måste du vara uppmärksam på om uppdateringen fortfarande är gällande när du har uppdaterat datorn med macOS 10.13.2. Den nya uppdateringen kan nämligen göra root-fixen helt ogjord så att datorn måste uppdateras en extra gång.

Dessutom, ett antal användare har rapporterat till webbsajten Wired att den root-fix som Apple skickat kanske inte fungerar korrekt förrän datorn har startats om — trots att Apple påstår att det inte ska behövas en omstart.

Här gäller det alltså att du är väldigt uppmärksam. Installera macOS 10.13.2 som vanligt via Mac App Store, kontrollera sedan om det finns en root-fix att ladda ner från appbutiken. Starta sedan om datorn för att vara helt säker.

Läs mer om root-fixen och hur du kollar om den är installerad på din dator på Apples officiella supportsida.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.