Android Wear Oreo är släppt — här är allt du behöver veta

Android Wear Logo

Google håller en låg profil med Android Wear med färre uppdateringar och mindre nyheter än vad exempelvis Apple släpper till watchOS. Men nu har vi äntligen fått Android Wear Oreo som åtminstone delvis tar igen försprånget som konkurrenten har.

  • Finns idag till LG Sport Watch & Huawei Watch
  • Aktivera batterisparläget manuellt
  • Bättre kontroll över vibrationer
  • Nya funktionen Touch Lock

Den nya uppdateringen är en av de större som dykt upp på senare tid och har kunnat beta-testas av alla med en LG Watch Sport sen den 2 oktober. Det är också den smartklockan som är först med att få den nya uppdateringen efter lanseringen.

Nyheterna som Google bjuder på med Android Wear Oreo är få men välkomna. Den här gången får vi ingen större omarbetning av gränssnittet, utan snarare en mängd optimeringar som kan göra livet lite mer praktiskt för en del.

Bland annat går det nu att aktivera batterisparläget i Android Wear manuellt. Det betyder att du inte behöver vänta på att batterinivån ska gå under 20 procent så att läget aktiveras automatiskt. När batterisparläget är igång stängs alla kommunikationskanaler utåt av och Always-on avaktiveras.

android-wear-oreo-funktioner-google

Du kan också kontrollera styrkan på vibrationerna när du får exempelvis samtal eller notifikationer från telefonen. Standardinställningen är ”Normal” men nu kan du även välja ”Long” och ”Double” om du behöver tydligare vibrationer på handleden.

Inställningen ”Touch lock” är också ny för Android Wear Oreo. Om den aktiveras går det inte att aktivera skärmen genom att röra på den. Istället måste du använda strömknappen på sidan av klockan, och anledningen till det är att skärmen och inställningarna inte ska gå igång av misstag. Exempelvis av skjortärmen eller under våta förhållanden.

Vidare finns nu Android Wear att använda i ytterligare sju länder. Nämligen Nederländerna, Tjeckien, El Salvador, Honduras, Nigerien, Paraguay och Portugal.

När kommer Android Wear Oreo till min smartklocka?

Den stora frågan för många är så klart när Android Wear Oreo faktiskt släpps till en specifik klockmodell.

Först ut att få uppdateringen är LG Sport Watch och vi på  Tekniksmart kan bekräfta att även Huawei Watch har fått den nya mjukvaran.

Därefter är det upp till respektive tillverkare att bestämma när och om uppdateringen blir aktuell för deras modeller. Just din smartklocka är inte garanterad att få Android Wear Oreo, även om den redan kör Android Wear 2.0.

Har din smartklocka fått Android Wear Oreo? Skriv till oss berätta samt vad du tycker om nyheterna!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.