Apple gör iMessage säkrare med ny kryptering

Apple iMessage

Apple säger att iMessage nu är mycket säkrare tack vare förbättrad kryptering. Du som användare märker ingen skillnad i apparna för mobil och dator, men under huven har det skett stora förändringar som ökar säkerheten rejält.

Vad som har skett rent praktiskt är att Apple introducerar en extra så kallad end-to-end-kryptering (E2EE). Tidigare använde iMessage bara en variant. Den extra krypteringen kjallas PQ3 och använder en ny krypteringsmetod kallad Kyber.

Den stora fördelen med Kyber är att inte ens kvantdatorer kan knäcka säkerheten (åtminstone vad vi vet just idag). Tillsammans med den äldre, mer sårbarara krypteringsmetoden får användarna dubbel säkerhet som förhoppningsvis står emot både vanliga hackare och statsstödda aktörer som är mer kapabla.

Alla förändringar sker som nämnt i bakgrunden. Du behöver inte göra något för att ta del av alla förbättringar. Krypteringsbiten sker på ett sätt som du aldrig behöver tänka på. Apple aktiverar det nya säkerhetslagret i bakgrunden och det är inget avbrott eller någon uppdatering som måste installeras av dig.

Via Arstechnica

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.