Apple gör det svårare att gömma AirTag på människor och bilar

apple airtag tracker iphone find my unsplash duc154

Apple har hamnat i hetluften efter att spårningsbrickan AirTag använts för att spåra både människor och bilar utan deras vetskap. Apple har reagerat på händelserna och fixar spårningsbrickan så den blir svårare att använda för okynnesspårning.

I ett blogginlägg skriver Apple att de förbereder en flerstegslösning på problemet. Både saker som sker i närtid och i framtiden. Det första steget är att visa en varningsruta för AirTag-köparen med information om att spårning utan samtycke är otillåtet.

AirTag-meddelandet avslöjar även att spårningsbrickan är designad för att avisera personer i närheten om sin existens; vilket ska vara avskräckande för den som skaffat en AirTag i syfte att placera den på en människa eller i en bil.

En annan nyhet är att en AirTag som spelar en ljudsignal för att hittas även aviserar till en mobiltelefon. På så vis går det inte att ta bort högtalaren i spårningsbrickan för att göra den ljudlös och ohittbar. Apple tänker även göra ljudsignalen som spelas mer högljudd och ge den en annan, tydligare ton.

Slutligen. Apple tänker minska tiden det tar från att en AirTag blivit ”borttappad” till att den aviserar alla i sin närhet om att den finns.

Tidigare var tiden från borttappad till att den aviserade hela tre dagar, en tid som sedan minskade till 24 timmar just på grund av missbruk av den tiden. Apple har inte avslöjat hur lång tid det tar i framtiden, men räkna med kortare än ett dygn.

Apple kommer snart att rulla ut en firmware-uppdatering med de mindre fixarna.

I framtiden kommer fler uppdateringar som inkluderar de mer avancerade nyheterna. Förhoppningsvis tillsammans med andra, optimerande fixar som gör AirTag-brickorna bättre.

Om du har en Android-telefon så går du inte lottlös från AirTag-aviseringarna. Apple har släppt en officiell AirTag-app kallad Tracker Detect som gör att du kan skanna omgivningen efter spårningsbrickorna. Du hittar appen kostnadsfritt på Google Play Store här.

I skrivande stund har Tracker Detect det låga omdömessnittet 2,1 av 5,0 på Play Store. Det är oklart varför de cirka 1 500 omdömeslämnarna är generellt missnöjda med appen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.