Apple förbättrar ljudhanteringen i nya Mac-datorer

macbook-pro-2018

Apple har uppgraderat de senaste Macbook-modellerna med en liten men betydelsefull ändring. Du kan nu använda hörlurarna och högtalarna samtidigt.


Upptäckten gjordes av Rogue Amoeba och uppgraderingen gäller för flera olika modeller. Bland annat nya Macbook Air, Mac Mini, iMac Pro och Macbook Pro.

Den gemensamma nämnare för alla som omfattas är att de har Apple T2-kretsen. Om din dator har denna – då kan du använda hörlurar och högtalare samtidigt. Om inte, ja då hamnar du tyvärr i kylan.

Så hur har Apple gjort för att möjliggöra ljud från två ljudkällor samtidigt?

Egentligen är det tämligen enkelt. Apple har helt enkelt separerat hörlurskontakten från ljudenheten till högtalarna. På så vis kan du spela upp exempelvis systemljud i högtalarna och musik i hörlurarna.


Automatisk ändring från högtalare till hörlurar, eller tvärtom, fungerar fortfarande som tidigare. Bara anslut eller koppla från hörlurarna så flyttas exempelvis musik som vanligt.

En intressant detalj är att macOS döljer valet för hörlurskontakten i inställningarna om du inte har något anslutet. Anledningen är att du inte ska kunna välja en ljudenhet som inte existerar av misstag.

 Paul Kafasis på Rogue Amoeba har skrivit en längre artikel med skärmdumpar som förklarar hur det fungerar. Vi rekommenderar att du gör ett besök där och läser vidare om du är intresserad.