Apple använder USB-C i sina kommande iPhones (2019)

apple-iphone-8-iphone-8-plus

Apple är inte direkt känd för att gå samma väg som resten av världen när det kommer till adoption av nya tekniker. De tar det lite långsammare och gör saker lite annorlunda. Som att föredra egna Lightning-kontakten i sina iPhone-telefoner, trots att resten av världen antagit USB-C som en gemensam standard.

  • USB-C har mycket högre kapacitet än Lightning
  • Båda teknikerna stöder Thunderbolt
  • USB-C är standard hos många mobil- och datortillverkare
  • Båda teknikerna kan används för att ladda prylar, USB-C klarar upp till 100 watt

Men nu kanske det blir ändring på det. Enligt den senaste rapporten om Apples kommande mobiltelefoner för 2019 kan de faktiskt använda USB-C istället för Lightning. Det vore ett stort steg i rätt riktning för användarna eftersom det minskar behovet av adaptrar när de går mellan Android- och iOS-världen.

Både Lightning och USB-C har kontakter som går att vända åt båda hållen. De ska båda vara kapabla att kunna skicka runt 100 watt för strömförsörjning, men USB-C fullkomligt blåser Lightning ur vattnet i dataöverföring.

Upp till 10 Gbps är möjligt med USB 3.1 medan Lightning bara klarar runt 480 Mbps.

Enligt webbsajten DigiTimes ska Apple ha funderat på att implementera USB-C-stöd redan med 2018 års mobiltelefoner. Tidsbegränsar ska dock ha stoppat den tanken i sista stund och därmed fortsätter Lightning även i nya modellerna.

Och kanske är det inte helt ologiskt att Apple tar allt större kliv mot USB-C i sina prylar. Det var ett logiskt val i nya Mac-datorer, så varför inte i iPhone- och iPad-serierna?

Läs mer om nyheten på DigiTimes webbsajt här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.