Användare av iPhone 7 Plus rapporterar fel med kameran — men är det ett problem?

apple iphone 7 plus baksida kamera

Har du uppgraderat dig med en iPhone 7 Plus och tycker att bildkvaliteten från kameran inte når upp till dina förväntningar? Du är inte ensam — det rapporteras från flera håll att Apples senaste flaggskeppstelefon kan ha problem som gör att bilderna inte blir så bra som de kunde ha varit.

Enligt webbsajten Apple Insider som har tagit en närmare titt på alla rapporter kring ärendet har problemet fått stor uppmärksamt på det officiella support-forumet. Men sett till antalet fall som faktiskt behandlats av Apple-personal ser ut att vara riktigt få. Nästan omätbart få faktiskt. Av strax över 1 000 felrapporter som skickats in från Apple-butiker i USA är det bara åtta fall som överhuvudtaget nämner kameran, och då är det inte ens säkert att det är samma fel.

Apple har inte gått ut med någon information mer än att ge ett kort svar till Apple Insider om det hela. Till webbsajten säger en talesperson att de som uppmärksammat problem med kameran i iPhone 7 Plus bör kontakta AppleCare eller gå till en Apple-butik och prata med personalen i Genius Bar där. På så vis kan användaren få sitt problem dokumenterat (vilket är viktigt då Apple trots allt måste ha fakta och inte rykten att arbeta med) och vidare hjälp.

Och det verkar som att Apple har en hel del att se över då en hel mängd problem har dykt upp på olika ställen kring kameran. En del rapporterar att bildredigeringsprogrammet Lightroom inte kan redigera råfiler från iPhone 7 plus på ett bra sätt, andra att Apples egna applikation Foto har problem med filerna. Givetvis så märker en del att båda applikationerna inte är bra med råfilerna.

Om du har problem med kameran — prata med Apple

Om du har problem med din iPhone 7 Plus är det alltså inte garanterat att Apple vet vad problemet är och därmed står utan en lösning. Det kan röra sig om temporära utmaningar som löser sig med tiden, exempelvis med buggfixar till Lightroom och Foton. Eller till iOS om det behövs. Om det är ett hårdvarufel blir det genast mycket knepigare, men vi räknar med att Apple (om det behövs) hittar lösningarna som rättar till det hela.

Här kanske vi också bör tillägga att det kan finnas en hel mängd anledningar som ställer till det och som inte är Apples fel. Om bilderna blir suddiga kan det vara på grund av skakoskärpa när ljuset är dåligt, applikationer som inte stöder råfiler kan så klart inte öppna dessa och ger felmeddelande, och en del kan ha på tok för höga förväntningar på sin iPhone 7 Plus. Det är en riktigt bra kameratelefon, men precis som vi skriver så är det just en telefon. Ingen fullformatskamera (som också har sina begränsningar så klart).

Vårt råd i stormen, som egentligen är en krusning i ett vattenglas, är att gå till Apple och förklara vad du tycker är fel. Sen kommer de att kontrollera telefonen och se om något behöver göras. Har du märkt att din iPhone 7 Plus tar dåliga bilder? Vad tror du det kan vara för fel? Eller kanske du tycker att det är bästa kameratelefonen någonsin. Skriv gärna en kommentar och berätta om dina upplevelser!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.