Använd inte dina ProRAW-bilder direkt med Instagram – du MÅSTE redigera dem först

Instagram Logo 950x500

Instagram har äntligen stöd för ProRAW på iPhone 12 Pro och 12 Pro Max. Men det finns en enorm hållhake som gör att du inte vill ladda upp dina råformatsbilder direkt med appen.


Vi kan börja med det positiva. Med nya stödet kan du öppna och ladda upp dina ProRAW-bilder direkt på Instagram. Du behöver alltså inte konvertera råformatet själv i ett separat bildredigeringsprogram.

Så långt är allt bra och praktiskt. Men det riktigt negativa är att Instagram inte använda ProRAW-formatet överhuvudtaget. Appen kan bara konvertera till JPEG, vilket betyder att du förlorar alla fördelar med ProRAW när du redigerar i Instagram.

apple ios 143 proraw support 2020

För att använda ProRAW på bästa sätt med Instagram så MÅSTE du redigera dina råformatsbilder i ett separat bildredigeringsprogram. Exempelvis:

  • Darkroom
  • Halide
  • Foto-appen till iOS

Den stora fördelen med ProRAW är att du kan pressa ur fler detaljer i tuffare situationer där Apples vanliga algoritmer inte kan göra ett bra jobb.


Du behöver inte redigera ProRAW till varenda bild om du inte har ett stort behov av det. Vardagsbilder i bra ljusförhållanden drar inte full nytta av råformatet på samma sätt som dåliga ljusförhållanden och när det är extrema kontraster.