Använd din iPhone som betalterminal – lösningen kan släppas 2022

Apple logo
Bild: Hussam Abd, Unsplash

Använda din iPhone som betalterminal till butiken eller annan mindre verksamhet? Ja, det kan faktiskt bli verklighet om AppleInsiders uppgifter stämmer.

Enligt webbsajten arbetar Apple för att iPhone-serien ska kunna användas som en enklare betalterminal med alla NFC-kompatibla mobiltelefoner.

Läs mer: Nu är iOS 15.3 och iPadOS 15.3 släppt – fixar allvarlig sårbarhet i Safari

Arbetet har pågått ända sedan Apple köpte Mobeewave, ett uppstartsföretag som utvecklat teknik för betallösningar med hjälp av mobiltelefoner.

Exakt hur det kommer att fungera är inte fastställt i skrivande stund. Vi vet exempelvis inte om betallösningen blir en del av Apple Pay och vilka mobiltelefoner som stöds officiellt.

Inte heller är det fastställt vilka marknader som kommer att omfattas (vi räknar inte med att Sverige inkluderas första rundan) och hur snabb utrullningen blir utanför USA.

Vad vi däremot vet är att betallösningen ska göra tredjepartshårdvara onödig. Det bör dra ner på kostnaderna och göra det hela lite enklare.

Läs mer: Nu är watchOS 8.4 släppt – fixar problem med laddning

Det är inte känt om även iPad-serien kommer att fungera med betallösningen. Surfplattorna från Apple har dock NFC och kan anslutas till WiFi, så det borde fungera. Mer information kommer förhoppningsvis inom kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.