Android TV – nästa stora satsning från Google

google-logo

Android TV kan bli nästa stora satsning från Google för att ta sig in i våra vardagsrum.

Istället för att som med Google TV skapa en komplett upplevelse med hårdvara och mjukvara så är nya satsningen istället helt fokuserad på en omarbetad plattform. Det betyder att andra tillverkare kommer att skapa hårdvaran runt plattformen medan Google står för mjukvaran och uppdateringarna till denna.

Först under Google I/O lär vi får reda på vad Android TV verkligen kommer att erbjuda, men redan sen tidigare har vi fått de första små bitarna för att kunna pussla ihop vad Google arbetar med – som om inte namnet i sig vore tillräckligt avslöjande.

Chromecast som komplement

Skärmdumpar har läckt ut som påstås visa gränssnittet i Android TV i sin befintliga design, utvecklarna som arbetar med plattformen är inte separerade från de som arbetar med vanliga Android (som tidigare med Google TV) och Chromecast ska vara ett utmärkt tillbehör till Android TV – snarare än att bli ersatt.

Apple TV och Amazon Fire TV är två ruskigt tunga konkurrenter på marknaden som kan vara de största hoten mot Android TV. Båda är billiga, enkla att använda och populära hos användarna – så Google har mycket att tänka på för att kunna ta marknadsandelar.

Hur man än vänder på det så lär Google inte släppa en ny Nexus Q – för så mycket har de garanterat lärt sig av sitt enorma misstag för fyra år sedan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.