Android 9.0 ”Pie” och Gboard till Chromebooks – släpps med Chrome OS 7.2

hp chromebook x2 2in1 2018 top

Google arbetar med att släppa Android 9.0 ”Pie” och tangentbordet Gboard till Chromebooks. Först ut är HP Chromebook x2 och Samsung Chromebook Plus v2 som får båda med Chrome OS 72.


Nyheterna med Android 9.0 ”Pie” jämfört med andra Android-versioner är främst kring designen. Material Design får en mer framträdande roll och Google Assistant är mer tillgänglig än tidigare.

Till det följer det mycket behövliga stödet för virtuella tangentbord, vilket initialt betyder stöd för Google Gboard. I den testversion av Chrome OS 72 som finns till HP Chromebook x2 går Gboard inte att aktivera, men tangentbordet visas åtminstone inställningarna.

I skrivande stund är Chrome OS 72 bara i en testversion som inte bör installeras på datorer som används dagligen. Den som är lite vågad och inte är rädd för buggar kan aktivera Canary-channel och se en del av nyheterna redan idag.

Oklart när stödet för virtuella tangentbord aktiveras i Chrome OS

Tänk dock på att Gboard inte är aktiverad för användning, även om appen finns installerade på din Chromebook. Förhoppningsvis kommer tangentbordet att bli användbart inom kort, exakt när återstår att se.


Det är tydligt att Google inte tänker släppa taget om sin begränsade marknadsandel för Chrome OS under första taget. Snarare ökar Google utvecklingen och tillför ständigt nya funktioner och lösningar.

Chrome OS 72 är ett stort steg framåt med Android 9.0 ”Pie” och med tanke på att många Chromebooks även fungerar likt surfplattor så är stödet för Gboard (och förhoppningsvis SwiftKey längre fram) mycket välkommet.

(Notera att Chrome OS redan har ett inbyggt, virtuellt tangentbord. Dock är det långt ifrån lika bra som andra lösningar på marknaden.)