Android 7.1.1 “Nougat” släpps i december

android 7 nougat logo

Google släppte Android 7.1 “Nougat” till mobiltelefonerna Nexus 6P och Nexus 5X redan förra månaden. Det var en välkommen uppdatering som många uppskattade, men det blev snabbt uppenbart att Google hade en del buggar att fixa — och snart kommer Android 7.1.1 som en mer välpolerad version.


Förutom en hel mängd buggfixar ger Android 7.1.1 utvecklarna möjlighet att bygga in stöd för app-genvägar i sina applikationer, virtuella tangentbord kan nu använda gif-bilder (likt Gboard) och nya emoji-funktioner introduceras. Inget superstort alltså men ändå nämnvärt.

Om vi ska tro den senaste informationen kan Android 7.1.1 släppas som en OTA-uppdatering till flera mobiltelefoner den 6 december, bland annat Nexus 6P. Nya mjukvaran väger in på 650 MB och efter initiala lanseringen påbörjas en utrullning som gradvis når nya marknader. Exakt när Sverige blir aktuell vet vi inte idag.

Upp till två veckor ska det ta enligt mobiloperatören Vodafone som påstår att de har viss insyn i processen. De menar också att Android 7.1.1 kommer med de senaste säkerhetsfixarna från december månad (Google släpper nya buggfixar en gång varje månad). Så här skriver Vodafone att uppdateringen kommer att rullas ut:

  1. Dag 1-3: 10 000 mobiltelefoner väljs slumpmässigt ut för ett första utskick av uppdateringen. Telefonerna visar antingen notifiering om att en uppdatering är redo, eller så kan användarna göra en manuell sökning. Om allt går bra fortsätter Google med nästa steg.
  2. Dag 4-13: Nu väljer Google ut ytterligare 10 procent av den återstående poolen varje dag med mobiltelefoner som kan ta emot uppdateringen. Nu skickas inga notifieringar ut, istället måste användarna själv kontrollera efter nya uppdateringar.
  3. Dag 14: Nu ska ska alla mobiltelefoner som kan ta emot Android 7.1.1 och som är aktuella för utrullningen ha fått den.

 


google-nexus-6p

 

Som vanligt är det Nexus- och Pixel-telefoner som först får den nya mjukvaran och vi rekommenderar att det är dessa telefonserier du ska köpa från om du snabbt vill få uppdateringar. Andra tillverkare är notoriskt dåliga på att släppa stora uppdateringar, exempelvis från Android 6.0 till Android 7.0, ofta med flera månaders väntan.

Anledningarna till detta är många. Google har precis som Apple full kontroll över sin hårdvara och mjukvara, och kan snabbt få ut uppdateringar utan fördröjning. Andra tillverkare som Sony, Samsung och LG vill göra ändringar och justera Android efter den hårdvara deras telefoner använder, vilket kan ta mycket lång tid med utförligt testande.