Android 7.0 kommer till LG V10 och G4 — men du får vänta länge

LG V20

LG har stora planer på att släppa Android 7.0 “Nougat” till sina tidigare flaggskeppstelefoner G4 och V10 — men om du går i väntans tider så bör nämnas att det dröjer bra länge till innan uppdateringarna är klara för lansering.

Faktum är att du måste vänta ända in i andra kvartalet för LG V10 och tredje kvartalet för LG G4. Det betyder allra minst en månads väntan om du har den förstnämnda mobiltelefonen, men räkna med att det tar betydligt längre tid än så.

Det har sen tidigare kommunicerats från LG:s sida att Android 7.0 “Nougat” inte var optimerad för de båda telefonerna och att de inte tänkte släppa uppdateringen till dem. Först efter att användarna riktat stark kritik mot beslutet vände LG i frågan.

Men det är på håret att Nougat överhuvudtaget fungerar med LG V10 och G4. Båda telefonerna använder processorn Qualcomm Snapdragon 808 som stöds med ett hårsmån i Android-versionen. Föregångarna Snapdragon 800 och 801 faller dock till korta och kan inte användas med Nougat.

Det här är anledningen till varför man bör byta sin mobiltelefon åtminstone vartannat år om man vill ha de senaste Android-versionerna. Så fort en modell börjar få några år på marknaden slutar uppdateringarna komma, eller så dröjer de så länge att användarna tröttnar och byter upp sig.


Lästips: LG V20 är en fantastisk mobiltelefon du inte kan köpa


Och det är givetvis vad mobiltillverkarna vill, LG är garanterat inget undantag. Men det handlar inte bara om att locka användarna till att uppgradera genom att köpa nya mobiltelefoner. Det är ett enormt underhåll som krävs för att fortsätta släppa uppdateringar till gamla modeller, något såväl Google som mobiltillverkarna gärna undviker.

Här har Apple en stor fördel eftersom tillverkaren kontrollerar allt, från hårdvaran till mjukvaran, på ett annat sätt än tillverkarna som släpper Android-telefoner. Detta då Google underhåller Android medan mobiltillverkarna licensierar och modifierar operativsystemet för en hel mängd olika komponenter.

Om du har en LG V10 eller G4 finns goda anledningar att uppgradera med efterföljarna V20 eller G5, men inte bara för Nougat utan för alla goda egenskaper som följer med snabbare hårdvaran.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.