Om din vänstra Joy-Con tappar anslutningen till Switch — extra antenn löser problemet

Nintendo Switch

Har du märkt att din ena Joy-Con inte håller sig ansluten till spelkonsolen hela tiden? Många användare rapporterar att deras handkontroller oförklarligen tappar sin anslutning med Switch-konsolen — men det kan finnas en lösning som råder bot på problemet.


Det är en minst sagt fysiskt påtaglig lösning och vi råder inte alla att prova det här. Men för de som testat ska anslutningen mot spelkonsolen ha blivit ordentligt mycket stabilare, så är du händig och vågar riskera garantin så kan det vara värt att testa.

Anledningen till att din vänstra Joy-Con tappar kontakten mycket lättare än den högra är på grund av hur antennen inuti handkontrollen är konstruerad. På den högra handkontrollen sitter en separat antenn för bättre signal medan den vänstra har en antenn som sitter på kretskortet.

Det gör att signalen mot spelkonsolen blir sämre eftersom den vänstra antennen ligger farligt nära en metallkub som visserligen stärker handkontrollen men som samtidigt sköldar mot signalerna.

För att råda bot på problemet kan du löda på en extra antenn på kretskortet och på så vis stärka anslutningen. Det betyder att handkontrollen måste skruvas upp, lödkolven plockas fram såväl som skolkunskaperna om hur man använder den. Det är ingen avancerad procedur, men det riskerar garantin så prova bara om du vet hur man gör. Här under är en video som visar hur det kan gå till och vad resultatet blir i bästa fall.


Vi ställer oss givetvis frågande till varför Nintendo valt den antennlösning som de har i den vänstra handkontrollen. Uppenbarligen är det ingen praktisk lösning för en stabil anslutning till spelkonsolen, men vad ligger egentligen bakom beslutet?

Det vore logiskt att anta flera års utveckling med tester som rimligtvis borde peka på de anslutningsproblem som många har idag. Har Nintendo missat detta helt eller har de ignorerat det? Eller är det kanske ett mindre problem än vi tror?

De som menar att de drabbats är givetvis inte glada och vi hoppas att Nintendo gör en grundlig koll för att se om de måste fixa något med framtida versioner av Joy-Con-kontrollerna. Om de bekräftar att något är fel hoppas vi så klart att det kommer en lösning men när och hur återstår att se.