Android 4.4 nu i 64-bitarsversion – Intel gör egen version

android-logo

Android 4.4 ”KitKat” kommer att släppas som officiell 64-bitarsversion någon gång i framtiden, men till dess har Intel utvecklat en egen variant som har fullt stöd för egna Silvermont-arkitekturen. Det betyder att nya versionen fungerar med Bay Trail-processorer i framtida surfplattor och under andra delen av 2014 kommer en modell som väntas kosta upp till 150 dollar.

Anledningen till att Intel tagit fram en egen specialvariant är för att företagets samarbetspartners inte ska behöva vänta på Google. Vad man har gjort är att ta fram 64-bitarskod för hela kärnan men lämnat de andra delarna som 32-bitars. Därmed är såväl Dalvik som ART, alla funktionsbibliotek och ramverket i det närmaste orörda i skrivande stund.

Att Intel är intresserad av Android kan vara något riktigt positivt för plattformens framtid då det trots allt är världens idag största kretstillverkaren och en av de absolut största inom hårdvara. Deras bidrag till den enorma kodbasen som utgör Android kan vara avgörande för hur plattformen utvecklas de närmaste åren. Förhoppningsvis till det bättre givetvis – frågan är bara hur Android kommer att se ut om ett, tre och fem år.

Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.