Security Essentials slutar få uppdateringar i april

microsoft-logo

Windows XP är officiellt vid liv i tre månader till – sen slutar Microsoft med all support för det gamla operativsystemet. Efter april kommer inga nya uppdateringar och det gör Windows XP till något mycket farlig att ha installerad på sin dator. Det kommer att vara fritt fram för hackare att utnyttja sårbarheter då Microsoft inte längre släpper fixar till de säkerhetshål som hittas.

Vidare kommer även Security Essentials att inte längre få några uppdateringar samtidigt med Windows XP. Från den 8 april kommer det inte ens vara möjligt att ladda ned säkerhetsprogrammet från Microsofts hemsida och Redmond-företaget kommer inte att erbjuda några lösningar för de som behöver det – åtminstone mer mer än att erbjuda Windows 8 eller senare mot en kostnad.

Även om Microsoft lämnar sina användare och istället blickar framåt så väljer både Google och Mozilla att inte göra det. De båda företagen kommer att erbjuda uppdateringar till Chrome respektive Firefox under en överskådlig framtid och på så vis erbjuda åtminstone en liten ljusglimt i mörkret.

Idag har Windows XP fortfarande kring 30 procent av marknaden och målet för Microsoft är givetvis att alla de med den nu föråldrade plattformen ska skaffa åtminstone Windows 7 eller senare. Kostnaden för många företag riskerar att bli astronomisk och det vore inte konstigt om många väljer att chansa och inte byta upp sig. Vad tror ni – får vi se en massövergång till Windows 7 eller nyare?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.