Android 14 som webbkamera med utvalda mobiltelefoner

Pixel 7 Pro

Google öppnar för att använda kameran i din Android-telefon som webbkamera till en dator. Men bara om du har Android 14 och rätt mobiltelefon.

Samma funktionalitet finns redan med ”Continuity Camera” i alla iPhones som använder iOS 16 eller senare, så Google är sent med i matchen – men frågan är om Android kan göra det bättre än iOS.

Den nya funktionaliteten upptäcktes i Android 14 QPR1 som släpptes till alla kompatibla Pixel-telefoner tidigare i september.

Så använder du Android 14 som webbkamera

Där Continuity Camera fungerar helt trådlöst så kräver Android 14 att du ansluter en USB-kabel till mobiltelefonen och datorn.

Kompatibla operativsystem i datorn är Windows, macOS och ChromeOS.

När du ansluter mobiltelefonen via kabeln så väljer du alternativet för att ladda enheten via USB på telefonen skärm. Därefter ”Webbkamera”.

Google Pixel 6a
Din Pixel 6a kan blir en webbkamera med högkvalitativ bild till ditt nästa zoom-möte.

När aviseringen ”Enhet som webbkamera” visas på skärmen så trycker du på den på mobiltelefonen. Konfigurera enligt önskemål.

Du kan nu välja din mobiltelefon som webbkamera i exempelvis webbläsaren när du använder Google Meet och Zoom.

Om du behövera Android 14 Beta

Läser du det här innan Android 14 har släppts i sin slutgiltiga verison för just din telefon så behöver du beta-versionen QPR1 eller senare. Den hittar du till telefonen genom följande:

  1. Gå till beta-sidan för Android
  2. Logga in på ditt Google-konto
  3. Acceptera användaravtalet
  4. Hitta din enhet och lägg till den i beta-programmet

Du måste ha en Pixel 5, 6 eller 7 för att använda QPR1 av Android 14.

Digital zoom mellan 1x och 2x – inget Pixel Fold-stöd

Med Android 14 QPR1 kan du bland annat ställa in zoom-nivåer mellan 1x och 2x. Du kan även välja mellan den främre kameran och de bakre kamerorna.

Tänk på att den inledande funktionaliteten begränsar webbkameran till att bara använda normalkamerorna i den klassiska Pixel-telefonerna. Det betyder att telekameran i Pixel 7 Pro inte kan väljas och Pixel Fold-modellen är helt exkluderad.

Vi räknar med att Google lägger till stöd för både telelinsen och Fold-modellen med framtida uppdateringar till Android 14.

Du måste inte använda Android 14 för webbkamerastöd

Du kan faktiskt använda mobiltelefoner med Android 13 och äldre som webbkamera om du vill, men det kräver en app från tredjepart.

Populära alternativ är några av följande:

Camo är ett fantastiskt alternativ för dig som är beredd att betala för funktionaliteten.

Du har många inställningsmöjligheter och riktigt bra bildkvalitet från dina kameror. Men! Om du vill ha maximalt från Camo-appen så kostar det dig skyhöga 50 euro per månad, eller runt 580 kronor.

Iriun och DroidCam är enklare variant med lägre kostnad. De fungerar bra för den absoluta merparten av alla webbkameranvändare, men du tappar en del av funktionerna som Camo erbjuder.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.