Android 12 får en sista beta-version – femte betan på gång

Android 11 Logo Dark

Android 12 närmar sig en skarp lansering. Enligt Google kan nya versionen släppas redan inom de kommande veckorna.

Inom kort släpper Google den femte och sista beta-versionen av Android 12. Med nya versionen öppnas beta-testet även för användare av Pixel 5a som för första gången kan installera Android 12 på modellen.

Läs mer: Nära att Android 12 Beta släpps till Galaxy S21-serien – syns på Geekbench

Femte beta-versionen av Android 12 har inga nya funktioner. Istället fokuserar Google helt på att hitta och lösa buggar som plågar användarna.

Beta-versionen inkluderar även optimeringar som ökar prestandan och minskar strömförbrukningen.

Android 12 är en riktigt stor uppgradering för Android-användarna. Det introduceras ett nytt gränssnitt, ett omarbetat widget-system, bättre kontroller för smarta hem och nyheter till Google Pay.

En del av förbättringarna kommer sannolikt bara att fungera med Google Pixel-serien.

Det är oklart exakt när Android 12 kommer att släppas. Men eftersom det här är sista beta-versionen och Google proklamerat att den färdiga versionen kan släppas inom några veckor så blir det en spännande höst.

Om du vill prova Android 12 Beta så måste du ha en mobiltelefon som är kompatibel. Google Pixel-serien fungerar givetvis, men utöver det så finns telefoner från Asus, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Techno, TCL, Vivo, Xiaomi och ZTE som stöds.

Se hela listan med kompatibla mobiltelefoner här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.