Android 11: Större begränsningar för appar som använder din positionsdata

Android 11 Logo Dark

Android 11 ökar integritetsskyddet genom att göra det svårare för appar att använda din positionsdata när de inte är i förgrunden. Målet är att skydda dig från skadliga appar som vill samla in och sälja data till exempelvis annonsnätverk.

  • Svårare för appar att se din position hela tiden
  • Appar måste berätta varför de vill ha din data
  • Google godkänner appar manuellt i Play Store om de vill ha full positionsdata hela tiden
  • Lästips: Android 11: Två stora nyheter till 5G-mobiler

Har du Android 10 på din mobiltelefon kanske du har märkt att appar som startar för första gången och vill använda din positionering behöver ditt godkännande. Och du får tre enkla val – Bara när appen används, Alltid och Aldrig.

android 10 location data notification grant access
Rutan för att godkänna platsåtkomst i Android 10

Låter enkelt, eller hur? Med Android 11 tar Google steget längre och ersätter alternativet Alltid med Bara den här gången.

Visst går det att tillåta kontinuerlig åtkomst för appar som vill använda din positionering, men den inställningen är nu gömd bakom flera lager av inställningsnivåer i operativsystemet. Det är alltså mycket knepigare att ge appar full åtkomst till din position.

Om en app kräver full åtkomst hela tiden av någon anledning så får du en extra avisering om det. Och appar måste uttryckligen förklara syftet med full åtkomst till din position.

Alla nya appar som läggs till på Google Play Store efter augusti 2020 och som behöver full åtkomst till din position hela tiden måste godkännas av Google. Befintliga appar har fram till november 2020 att få samma godkännande om de inte vill försvinna från appbutiker. Ouch.

Vad tycker du om att appar vill se exakt var du är hela tiden? Är det något som skrämmer dig, eller bryr du dig inte? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.