Android 11: Stöd för rullande skärmdump över hela skärmen

Android 11 Logo Dark

Tar du ofta skärmdumpar med din mobiltelefon? Då kanske du kommer att älska den här nyheten – för Google implementerar nya funktioner som gör det smidigare att ta långa skärmdumpar i Android 11.


När du tar en skärmdump på din mobiltelefon är det i regel bara det du ser som fastnar på bilden. Även om det kanske är från webbläsaren där sajten är mycket längre än vad skärmen visar.

Det gör att du får problem om det är en artikel eller dylikt som ska sparas som bild. Något som visserligen går att komma runt via olika verktyg och tjänster – som bland annat finns inbyggda i telefoner från Samsung och Huawei – men som hittills inte varit möjligt direkt i skärmdumpsverktyget i Android.

Med Android 11 ser det dock ut att finnas en ljusning. I den tidiga testversionen av Android 11 är det möjligt att ta en så kallad rullande skärmdump över hela skärmen.

android 11 scrolling screenshot support beta

Åtminstone finns funktionen på plats – men den måste aktiveras manuellt och processen är inte speciellt enkel. Dessutom verkar det som att Google inte är helt klara med funktionen än då de som provar får meddelandet ”Not implemented!” i skrivande stund.


Det är postivt att Google fortsätter göra sina små men välkomna förbättringar kring skärmdumpar.

Normalt är det de stora tillverkarna som är först med egenimplementerade lösningar som Google sedan kopierar in i Android. Och med Android 11 är det ingen skillnad. Så klart önskar vi att Google vore mycket snabbare, men nu är det åtminstone på gång.

Vilken funktion kring skärmdumpar använder du mest i Android och finns det något du saknar? Skriv en kommentar och berätta!