Android 11: Två stora nyheter till 5G-mobiler

Android 11 Logo Dark

Allt fler mobiltelefoner har stöd för 5G – men Android 10 och äldre har inte fullt stöd för det nya, supersnabba mobilnätet. Med Android 11 ändras detta och du kan på allvar fundera på att skaffa en 5G-telefon.


Går du och funderar på att skaffa en mobiltelefon med 5G-stöd? Det gör vi med – men kanske bör du vänta lite även om nya Galaxy S20-serien med sitt 5G-stöd är ruskigt tilltalande. Android 10 och äldre har nämligen inte fullt 5G-stöd.

Förstå oss rätt, Android har redan idag stöd för 5G och du kan utan proble använda din nya, superheta 5G-telefon där mobilnätet tillåter det. Men det saknas en del praktiska funktioner för att göra upplevelsen perfekt.

Android 11 ändrar på det med nya funktioner och API:er som gör att operativsystemet blir bättre på att nyttja allt nytt med 5G.

Två stora nyheter för 5G-anslutningar med Android 11

  • Dynamic meteredness API: Den här funktionen kollar om ditt mobilabonnemang har obegränsat höghastighetsinternet över 5G. Om du har det kan Android exempelvis automatiskt visa högupplösta bilder och videor istället för att komprimera dem för att spara bandbredd.
  • Bandwidth estimator API: Med den här funktionen kan Android automatiskt beräkna mängden bandbredd som behövs både uppströms och nedströms i mobilnätet med 5G-anslutning. Det görs antingen med stöd från 5G-modemet, eller om modemet inte stöder estimeringen så görs det baserat på nuvarande anslutning.

Android 11 är fortfarande långt borta och det kommer sannolikt släppas många mobiltelefoner med 5G innan Android 11 är tillgänglig.


Du bör inte avvakta med ett köp bara för att din nya mobiltelefon kör Android 10 – istället är det utbyggnationen av 5G-nätet och den högre batteriförbrukningen av 5G som gör att du ska dra öronen åt dig (om något).

Android 11 kommer att bidra till en bättre upplevelse, men det är hårdvarutillverkarnas uppgift att på allvar minska energiåtgången och samtidigt öka funktionaliteten för att göra 5G till en snabbare variant av 4G (istället för ett utdraget komplement som ingen vill använda.

Vad hoppas du på kring 5G och Android 11? Skriv en kommentar och berätta!