Android 11: Stäng av aviseringar när du spelar in video

Android 11 Logo Dark

Android 11 har en funktion som gör att du kan stänga av aviseringar i mobilen när du spelar in video. Det avslöjar den första utvecklarversionen av nya Android-versionen.

Okej, det är kanske inte världens största problem, men för den som spelar in mycket video på mobiltelefonen kommer att älska den här inställningen.

En ny funktion som är ordentligt gömd bland alla nya API:er i Android 11 avslöjar att du kan stänga av aviseringar när video spelas in via kameran i mobilen.

Mer specifikt heter API:et i fråga setCameraAudioRestriction. När funktionen aktiveras får du inga meddelanden, vilket i sin tur betyder att vibrationsfunktionen i telefonen inte aktiveras. Något som är mycket välkommet när du spelar in video.

android 11 camera do not disturb beta access
Do Not Disturb-inställningen i Android 11 för kameran

Vibrationerna gör inte nödvändigtvis att mobiltelefonen skakar så att det syns på videoklippen. Istället är det ljudet som fortplantas genom mobiltelefonen och som spelas in av mikrofonen som är ett stort problem.

Dessutom kan vibrationerna gör att den inbyggda stabiliseringen störs i någon sekund.

Idag har många mobiltelefoner ett speciellt gaming-läge som stänger av allt onödigt i telefonen för att inte störa (eller dra ner prestandan) när du spelar. Video däremot har ofta förbisetts – men nu är äntligen en lösning på gång.

Extra viktigt är det på mobiltelefoner som spelar in i 4K och nu även 8K Med Galaxy S20-serien. Ju högre upplösning desto känsligare är kameran för små rörelser; exempelvis rörelser från vibrationer.


För att aktivera inställningen gör du följande:

  1. Gå till Settings > Do Not Disturb access
  2. Välj Camera
  3. Aktivera funktionen Allow Do Not Disturb

Svårare än så är det inte. Tänk på att det bara fungerar med Android 11 och därmed bara om du har en Pixel-telefon i skrivande stund.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.