Android 11: Stöd för omvänd trådlös laddning

Android 11 Logo Dark

Android 11 kan få omvänd trådlös laddning. Detta enligt en gömd inställning i testversionen av Googles nya Android-version.


Det är webbsajten XDA Developers som har upptäckt en dold meny som heter ”Battery Share” i Android 11. Menyn ger en vink om att kommande mobiltelefonen Pixel 5 kan få stöd för omvänd trådlös laddning.

Alltså stöd för att ladda andra prylar – som en smartklocka eller andra mobiltelefoner – genom att lägga dem på telefonens baksida.

När XDA Developers provade menyn ”Battery Share” på deras Pixel 4 öppnades en sida som liknar ”Adaptive Battery”-inställningen. Där hittades bland annat strängar i koden som indikerar en omvänd laddningsfunktion.

Det är knappast en ny sak på marknaden att mobiltelefoner med trådlös laddning kan ladda andra prylar. Både Huawei och Samsung har den funktionaliteten i sina mobiltelefoner sedan länge.


android 11 battery share early beta pre

Däremot är det nytt för Pixel-serien. Och indikationer i koden pekar på att funktionen blir Google-specifik snarare än enbart för Android.

På Battery Share-sidan visas en varning för ökad strömförbrukning: ”Your phone’s battery will run out faster when using battery share. Battery share works with compatible ear buds, watches, phones, and more.”

Stödet för omvänd trådlös laddning kanske låter bra, men i praktiken bör man fråga sig hur stor nyttan är. Hur många använder omvänd trådlös laddning idag? Det fungerar – men det är få som faktiskt nyttjar funktionen. Så frågan är – behövs den?