Amazons musikbibliotek ingår nu i Prime (100 miljoner låtar)

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Prenumeranter av Amazon Prime får tillgång till 100+ miljoner låtar – utan att det kostar något extra. Det ingår även en stor mängd podcasts och du slipper kollar på reklam.

Amazon slår på stor trumman kring sin musiktjänst och breddar utbudet till många fler användare, men den som vill ha allt som Amazon Music erbjuder får snällt ta fram plånboken.

Stora begränsningar för musik med Amazon Prime

Den absoluta merparten av alla låtar som erbjuds för Amazon Prime-medlemmar går inte att spela på begäran. Istället måste man välja en artist, ett album eller en spellista, och sen väljs låtarna slumpmässigt.

Om du vill ha allt som Amazon Music Unlimited erbjuder, exempelvis möjligheten att välja specifika låtar, spela högupplöst ljud eller lyssna på rumsligt ljud så kostar det ungefär hundra kronor per månad.

De podcasts som prenumeranterna har tillgång till är begränsad till ett antal poddar som är utvalda av Amazon för användaren.

Fördelarna med 100+ miljoner låtar till Amazon Prime

Så vilka är egentligen fördelarna med att få alla låtar som prenumerant på Amazon Prime?

Det första är så klart att du har fullt åtkomst till alla 100 miljoner låtar som Amazon Music Unlimited erbjuder. Även om du inte kan välja vilka låtar du ska spela själv.

Du behöver inte betala en enda krona extra utöver kostnaden får Amazon Prime.

En annan fördel är att du slipper reklam. Hela upplevelsen är reklamfri vilket är ett stort lyft från exempelvis gratisvarianten av Spotify som spelar upp annonser regelbundet.

Stor satsning på podcasts i Amazon Prime

En stor nyhet är alla podcasts som du får tillgång till. Bland annat populära poddar från nyhetskanaler som CNN, ESPN, The New York Times och NPR. Det finns även tunga namn som Dr. Death, SmartLess och Even the Rich som alla är Amazon-exklusiva poddar.

Med funktionen Podcast Previews får du snabba och praktiska förhandsvisningar av avsnitt på populära poddar. Målet är att göra det enklare för användarna att hitta rätt podcast när de kolla igenom alla som är tillgängliga via tjänsten.

Amazon Prime
Amazon gör Prime ännu mer attraktiv med flera miljoner låtar helt gratis. Foto: Amazon

Därför ingår 100+ miljoner låtar i Amazon Prime

Amazon har inte någon uttalad anledning till varför de inkluderar miljontals låtar helt kostnadsfritt med Amazon Prime. Men det finns några tänkbara anledningar som är troliga.

Det första är att Amazon vill nå ut till de som redan betalar för Amazon Prime och ge dem en smak för musiklyssnande så att de senare väljer att uppgradera fullt ut med Amazon Music Unlimited.

En annan anledning är att Amazon kan tänkas vilja öka priset på Amazon Prime i framtiden och vill ge befintliga prenumeranter en anledning till att stanna kvar och inte avbryta sin Prime-prenumeration.

Amazon Music är tredje störst på marknaden

Just nu är Amazon Music den tredje största musiktjänsten på marknaden, efter Spotify som har förstaplatsen och Apple Music som är näst störst just nu.

Och med YouTube Music som en ständigt följande konkurrent samt TikTok som väntas släppa en egen musiktjänst i framtiden så väntas marknaden bli ännu tuffare, och det är inte konstigt om Amazon vill föregå det med sin nya förändring.

Amazon breddar sig snabbt inom podcast-världen och har även planer på en Clubhouse-konkurrent, något The Verge rapporterade om redan i mars.

Men det går inte hur bra som helst för Amazon överallt. I Sverige har Amazon – trots två år på marknaden – inte gjort något större genomslag, åtminstone om vi ska tro den här undersökningen av prisjämförelsetjänsten Prisjakt.

FAQ

Hur mycket kostar Amazon Prime?

59 kronor per månad i Sverige.

Hur mycket kostar Amazon Music Unlimited?

9,99 euro per månad.

Via The Verge

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.