Amazon sparkar hundratals anställda som arbetar med Alexa & gaming

Amazon logo
Foto: boliviainteligente, Unsplash

Amazon meddelar att flera hundra anställda på avdelningen för utvecklingen av assistenten Alexa får lämna bolaget. Anledningen är att fokus flyttas till generativ AI och de projekt som driver den utvecklingen framåt.

Nyheten kommer samtidigt som Amazon meddelar att ett stort antal anställda på avdelningen för Prime Gaming också får lämna. Hela 181 personer.

Flyttar fokus från Alexa till generativ AI

Den officiella förklaringen till att Amazon sparkar hundratals anställda är att bolaget vill ”maximera resurserna och fokusera på generativ AI”. Samt att man tänker ”stänga ner några initiativ” som påverkar flera hundra personer.

Amazon har inte bekräftat exakt hur många anställda eller vilka interna initiativ som stängs ner.

Det är inte oväntat att storföretaget vill fokusera stort på generativ AI. Precis som många andra bolag kom det extrema intresset för artificiell intelligens som en stor överraskning, och bolaget hängde inte med när andra snabbt drog igång sin utveckling.

Amazon är ett tillräckligt stort bolag för att kunna vara långsammare i svängarna än andra. Precis som Apple. Men det går inte att vänta hur länge som helst med generativ AI om de vill vara med och leka innan intresset drar över.

Kan presentera AI-chattbot i november

Vad vi känner till idag arbetar Amazon på en egen, AI-driven chatbott med kodnamnet Olympus. Det påstås att den ska presenteras den 27 november under Amazons stora AWS-evenemang, men det återstår att se.

Amazon avslöjade i januari att bolaget skulle säga upp 18 000 anställda och i maj kom nästa slag då 9 000 personer fick lämna bolaget. Att säga upp ”några hundra” anställda är en droppe i havet i jämförelse, men det är ändå en tråkig utveckling och ett slag mot de som drabbas.

Via Neowin

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.