Amazon i blåsväder redan innan lanseringen i Sverige – stäms av Unionen

Amazon
Foto: Christian Wiediger, Unsplash

Fackförbundet Unionen stämmer Amazon efter att en arbetstagare avskedats bara kort efter en arbetsplatsolycka. Enligt förbundet rör det sig om en ogiltig uppsägning efter att arbetstagaren brutit foten under ett arbete på en serverhall.

Enligt Amazon blev arbetstagaren uppsagd på grund av bristande kompetens och personliga skäl. Fackförbundet Unionen säger i sin tur att uppsägningen saknar grund och att arbetstagaren aldrig fick besked om påståendet om bristande kompetens förrän vid avskedandet.

Arbetstagaren och Unionen stämmer nu företaget och kräver ett skadestånd på 150 000 kronor.

På webbsajten arbetet.se står det att läsa om hur arbetstagaren bara fått en dags introduktion innan han började sitt arbete. Arbetstagaren upplevde arbetssituationen som kaotisk och stressig, och att något stöd inte fanns att få hos personens chef.

Istället beskylldes arbetstagaren för att brista i kompetensen. Knappast det svar man vill ha i en situation där chefen ska stötta och bidra till en bra arbetssituation.

Eskilstuna-Kuriren var först med att skriva om nyheten. Tyvärr ligger deras artikel bakom en betalvägg, så du kanske inte kan läsa den.

Tufft för arbetstagare att hinna med på Amazon

Du kan läsa mer om hur det är att arbeta på Amazon här. Där intervjuar arbetet.se en arbetstagare som vid tillfället arbetade på Amazon i Littlehampton, sydvästra England. Där står bland annat följande:

  • Arbetstagaren ska sortera 400 paket i timmen (1 paket var tionde sekund)
  • Den som inte hinner sortera snabbt nog kan varnas
  • Efter tre varningar blir arbetstagaren av med jobbet
  • Arbetstagaren är anställd via ett bemanningsföretag
  • Anställda har nollavtal som betyder att de inte är garanterade arbetstid

Det finns både fördelar och nackdelar med Amazon. En stor nackdel är arbetstagarnas förhållanden. Förhållanden som gör att många känner stress och riskerar att bränna ut sig. Förhoppningsvis kan svenska fackförbund och lagar stå emot Amazon bättre än i exempelvis USA.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.