Amazon delar data från Ring-dörrklockor med myndigheter – även när du inte vill det

ring video doorbell 3

De smarta ringklockorna i Ring-serien från Amazon är både populära och omtalade för hur användarnas data delas med polismyndigheter.

En ny rapport indikerar att Amazon har avtal med 2 014 olika polismyndigheter idag om datadelning från ringklockor i Ring-serien.

Lästips: Yale Doorman L3 – nytt smart dörrlås med WiFi, app och ringklocka (2021)

Av de totalt 2 014 myndigheterna som har ingått avtal med Amazon så tillkom 1 189 bara under förra året. Det skriver webbsajten The Financial Times på sin webbsajt.

2019 var den siffran 703 och året dessförinnan bara 40. Idag är det bara två stater i USA som inte har minst en myndighet som samarbetar med Amazon om data från ringklockorna.

Totalt begärde polis och brandkår videor från 22 235 incidenter bara under 2020.

1 900 nekade delning av data – Amazon delade ändå mångas videor

Amazon säger att användare av Ring-serien kan slå av funktionen för att ta emot förfrågningar om videodata från myndigheter. Däremot går det inte att komma undan i alla lägen, exempelvis om polisen går via domstol för att hämta ut data.

Nämnvärt är att även om användaren säger nej till att lämna ut videor som myndigheter bett om så kan Amazon köra över det beslutet helt. Av de 1 900 nekade förfrågningarna som myndigheter gjorde valde Amazon att ändå släppa datan – helt mot användarnas vilja.

Så i praktiken betyder det alltså inget om du väljer att att neka utlämning av data.

Lästips: Allvarlig sårbarhet i Amazon Alexa – röstdata var öppen för hackare

De flesta fallen där videor från Ring-kameror används är av det enklare slaget och relaterade till skadegörelse på egendom. Åtminstone enligt en rapport från NBC News tidigt 2019. Något som givetvis kan ha ändrats fram till idag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.