AirPods Pro 2 har en dold förbättring (som är bra för film & spel)

AirPods Pro 2
Foto: Apple

AirPods Pro 2 lanserades till lysande recensioner med lovord kring den utmärkta ljudkvaliteten, långa batteritiden och förbättrade brusreduceringen. Men det finns en annan, dold förbättring som de flesta varken testat eller ens uppmärksammat.

Musikern och utvecklaren Stephen Coyle har lagt vantarna på ett exemplar av AirPods Pro 2. I med den har han testat hur lång fördröjningen är över bluetooth. Alltså tiden det tar från att något skickas till hörlurarna och innan de spelar ett ljud.

Lästips: Ny mystisk uppdatering till AirPods Pro 2 (5B58)

AirPods Pro 2 har 25 % mindre latency vs AirPods Pro

Tiden det tar är avgörande för upplevelsen i film, serier och spel. Är det en för lång fördröjning så hamnar händelserna på skärmen i osynk med ljudet i hörlurarna. Du kan alltså se munnen röra sig, men innan du hör något. För musik är det normalt inget problem, men ju kortare fördröjning desto bättre – och här utmärker sig AirPods Pro 2.

Enligt Stephen Coyle så har fördröjningen minskat till låga 126 millisekunder. En kraftig förbättring från föregångaren AirPods Pro som nådde 167 millisekunder; en förbättring med 25 procent!

Hur står sig den nya hörlursmodellen mot de tidigare modellerna?

Apple AirPods
Första generationens AirPods har en urusel fördröjning på nära 300 ms. Foto: Apple

AirPods 2 har faktiskt lägre fördröjning än AirPods Pro med sina 153 millisekunder. Första generationens AirPods har istället galet höga 293 millisekunders fördröjning. En fördubbling mot AirPods 2.

Lästips: Går AirPods Pro 2 att reparera? Nej säger iFixIt

Även inbyggda högtalaren i iPads har latency

En spännande detalj är att den inbyggda högtalaren i iPad-modellen som användes vid testet hade en fördröjning på 83 millisekunder. Och den är trådansluten. Om vi räknar bort den inbyggda fördröjningen så kan bluetooth-anslutningen tillskrivas en faktisk fördröjning på 43 millisekunder med AirPods Pro 2. Resten är intern fördröjning i själva uppspelningsenheten.

Stephen Coyle har tyvärr inte avslöjat vilken iPad-modell som han använt. Det är viktigt att veta vilken det är eftersom Bluetooth-version som stöds är direkt avgörande för hur fördröjningen blir. Senaste iPad Pro har exempelvis stöd för Bluetooth 5.2 med Low Energy Audio vilket de tidigare modellerna saknar.

Oavsett så är AirPods Pro 2 en välkommen förbättring som kommer att uppskattas av alla som kollar på film och serier, eller spelar på mobiltelefonen.

Via Stephen Coyle

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.