AI-röster läser upp böcker från Apple Books

Apple Books Logo 2022

Apple har ett stort steg mot tydligare AI-integrering genom att lansera en mängd böcker som använder artificiell intelligens för att läsa upp innehållet. Du kan inte räkna med ett perfekt resultat – men för den som vill slippa den robotlika rösten som vanlig datoruppläsninger så är det här ett stort steg i rätt riktning.

Här är ett exempel på riktigt hygglig uppläsning i boken Lianne av Mona Ingram.

Det är viktigt att poängtera hur begränsad tekniken för AI-upplösning är när det gäller böcker. En vanlig artikel behöver inte nyanser i rösten på samma sätt som en bok. Den som läser upp en bok måste variera sin uppläsning på ett helt annat sätt för att behålla läsarens intresse och bygga upp spänningen. Apples AI-böcker är galet nära ett riktigt bra resultat.

Lästips: Här är nya Amazon Kindle (2022)

Först att rapportera om de nya böckerna är nyhetssidan The Guardian. Sajten rapporterar att Apples Book har fått en stor sektion med de nya AI-upplästa böckerna. Faktum är att Apple planerat att släppa sektionen redan kring mitten på november 2022, men tvingats försena släppet.

En anledningen till förseningen är de stora uppsägningar som drabbat Meta (Facebooks ägare) och kaoset som omgärdar Elon Musik och Twitter.

Så hittar du böcker med AI-upplösning

Det är busenkelt att hitta böckerna med AI-upplösning. Allt du behöver göra är att söka på ”AI Narration”.

Böcker som omfattas av uppläsningen är tydligt märkta med ”Uppläst av Apple Books” och en extra upplysande text i beskrivningen till boken.

This is an Apple Books audiobook narrated by a digital voice based on a human narrator.

Apple Books

Böcker som använder AI-uppläsning är mycket bättre än de som använder digitala assistenten Siri för uppläsningen.

Det är inte klart hur röstskådespelarna kommer att reagera på Apples drag. Vi vet att företaget har nått ut till bokutgivare om AI-uppläsningen och om de fortsätter att förbättra tekniken så är risken att det blir många arbetsläsa röstskådespelare i framtiden.

Samtidigt är det viktigt för både författaren och den som köper ljudboken att berättelsen kommer till sin rätt med en perfekt uppläsning. AI:n kan tolka innehållet, men aldrig veta exakt hur författaren vill att innehållet ska upplevas. Det kan däremot förklaras för en röstskådespelare.

Via AppleInsider

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.