Adobe Photoshop optimeras för Apple M1 & Microsoft SQ1 – fungerar på ARM

adobe-photoshop-logo-2018

Adobe optimerar Photoshop för datorer med ARM-processor. En beta-version har släppts som fungerar på både nya Mac-datorerna och Surface Pro X.

  • Optimeras för användning på ARM-datorer
  • Vanliga Photoshop fungerar också med Rosetta 2
  • Första beta-versionerna av Photoshop till ARM är starkt begränsad
  • Lästips: Så bra är Apple M1-processorn

Den nya versionen av redigeringsprogrammet Photoshop kommer bara kort efter att Apple lanserat sina nya Mac-datorer med senaste M1-processorn.

Beta-versionen fungerar med både macOS Big Sur och Windows 10. Förutom Apple M1-bestyckade Mac Mini, Macbook Air och Macbook Pro så stöds även Surface Pro X.

Microsoft lanserade Surface Pro X för cirka ett år sedan och den är bestyckad med en egenutvecklad ARM-processor kallad SQ1.

Den första beta-versionen saknar en hel del funktioner som finns i den skarpa, fullständiga versionen för macOS och Windows. I stort påminner det om hur begränsad iPadOS-varianten av Photoshop var när den appen släpptes under 2019.

Det är idag oklart hur många funktioner som kommer till nya Photoshop för ARM och hur lång tid utveckligen tar. Om du är beroende av programmet i ditt arbete bör du undvika beta-versionen ett tag framöver.

Den vanliga versionen fungerar utmärkt på datorer med Apple M1 tack vare emuleringsverktyget Rosetta 2. Ett verktyg som ingår med macOS Big Sur och som gör att x86-program fungerar på ARM.

Tänk på att vanliga Photoshop inte har optimerats för Apple M1-processorn. Det betyder att prestandan kan bli något försämrad. Exakt hur mycket är inte klarlagt då det inte finns några tester än.

Om du vill veta hur utvecklingen går samt vilka buggar som nya appen har så kan du se det här för macOS och här för Windows.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.