Adobe Flash slutar fungera 31 december 2020

Adobe Flash Logo

Adobe har äntligen avslöjat ett exakt datum när hårt kritiserade Flash slutar fungera. Mer specifikt handlar det om tillägget för Flash till datorer, mobiltelefoner och surfplattor.

Den 31 december 2020 stoppar Adobe alla nerladdningar av den berörda mjukvaran från deras webbsajt. De kommer inte heller att släppa några fler uppdateringar med bugg- och säkerhetsfixar.

Om du har Flash-teknologi på din enhet efter det datumet så finns ingen som hjälper dig att lösa problem eller fixa sårbarheter. Och vi kan inte nog rekommendera att du raderar alla spår av Adobe Flash fråna dina enheter så fort som möjligt.

Sannolikheten att andra webbsajter erbjuder någon form av nerladdning av Adobe Flash både nu och efter årsskiftet 2020/2021 är stor. Men du bör absolut inte röra dessa sidor då alla nerladdningar troligtvis är preparerade med skadlig kod.

Och nej, du kommer högst troligten inte påverkas av nedstängningen eftersom det är extremt få sajter som har spår av Flash kvar. Om du fortfarande råkar nyttja en sådan sajt – och dessutom har en webbläsare som faktiskt stöder tekniken idag – så är det hög tid att byta till något annat.

På Adobes webbsajt finns mer information om hur nedsträngningen av Flash kommer att ske och vad det innebär för dig som användare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.