Add This kartlägger dig på internet

add-this-logo


Add This spårar dig på internet och rapporterar vilka webbsajter du besöker direkt till utvecklarna bakom den populära mjukvaran.

Tack vare sin smarta konstruktion är det mycket svårt att skydda sig då inte ens utmärkta alternativ som Adblock har något försvar mot spårfunktionerna.

Genom att använda så kallad canvas-spårning som ber webbläsaren att lagra en digital bild som kan spåras ändra ner på individnivå så får man en utmärkt bild av surfvanorna hos användarna. Denna information kan sedan säljas till reklamföretag, även om Rich Harris som är huvudansvarig för Add This säger att så aldrig kommer att ske.

Jag skulle aldrig lita på ett företag som medvetet lagrar den här typen av information och speciellt inte när de slår ifrån sig all kritik genom att peka på gällande regler och lagar. Nej, det här är oschysst spel och det kommer Add This att märka nu när flera tunga webbsajter valt att ta avstånd från programmet.


Bland annat whitehouse.gov kommer nu att ta bort Add This och frågan är hur utvecklarna kommer att reagera på den mycket högljudda kritiken som nu råder. Om någon besökare använder Add This på sin webbsajt så rekommenderar jag starkt att koden omedelbart tas bort och ersätts med något mindre oroväckande.

Via IDG